Samarbetsförhandlingarna gäller den tidiga morgonutdelningen. Bakgrunden är att HSS Media har sagt upp avtalet om utdelning i Vasa och Smedsby. Från den 1 maj kommer HSS-tidningarna att delas ut av PPP Finland som redan nu sköter utdelningen i resten av spridningsområdet.

I slutet av november kommer bolaget Posti Palvelut, som sköter Postens morgonutdelning, att inleda sina sex veckor långa samarbetsförhandlingar. Samarbetsförhandlingarna påverkar inte utdelningen, som fortsätter som hittills fram tills PPP Finland tar över för HSS Medias del. Från och med maj delar Posti Palvelut fortsättningsvis ut Pohjalainen och Ilkka på morgnarna i Vasa och Korsholm. Förändringen påverkar inte Postens övriga service i området.
- HSS Medias tidningar står för nästan hälften av vår morgonutdelning. Arbetsmängden minskar kraftigt när de försvinner från vår utdelning, säger Risto Savikko som är ansvarig för tidningstjänsterna inom Posten.

Enligt den första uppskattningen är behovet av personalminskning högst 30 personer. Detta kommer att klarna närmare under förhandlingarnas gång.
- Vi kommer att se över alla våra rutter i Vasaområdet och planera hur vi kan göra arbetet effektivare, säger Savikko.