– Rikard var en stor, varm röst. Full av kärlek och humanism, både som konstnär och som människa, säger kollegan Rolf Lassgård.

”Idag har vår älskade Rikard lugnt och stilla lämnat oss efter en lång kamp. All kärlek till er alla”, lyder ett inlägg på Rikard Wolffs Instagram-konto.

Wolff kämpade i flera år mot den kroniska sjukdomen lungemfysem, som gjorde att han hade svårt att andas. Förra veckan berättade han på Instagram att han varit inlagd på sjukhus sedan augusti och att han därför tvingats ställa in flera av sina planerade uppdrag.

Skådespelaren och kollegan Rolf Lassgård tar emot beskedet med sorg.
– Det är såklart chockartat när en människa i så unga år går bort. säger han till TT.

– Rikard var en stor, varm röst. Full av kärlek och humanism, både som konstnär och som människa.

I december ses han i "Jakten på tidskristallen", årets julkalender i SVT. Eva Rydberg spelar huvudrollen och inspelningarna var första gången hon arbetade med Rikard Wolff.

– Jag blev väldigt ledsen att höra att Rikard inte klarade det. Man hoppades på det bästa, men han var väldigt illa däran när vi spelade in, men han klagade aldrig, säger Eva Rydberg till Sveriges Radios Ekot

Regissören Hilda Hellwig arbetade med Rikard Wolff tidigt i hans karriär på Teater Aurora i Stockholm. Han spelade titelrollen i "Don Carlos" 1981 och i samband med det debuterade han också som sångare.

– Rikard var den mest respektfulla människan jag känt. En fantastisk kille, säger hon till TT.

– Han har alltid haft en sorts stilla humor, en sorts förmåga till självironi, som gjorde att han klarade av att spela hjälten utan att bli pompös.

Hellwig berättar att hon och Wolff för inte alltför länge sedan pratade om att sätta upp "Don Juan" på Stadsteatern i Stockholm.

– Han skulle spela Don Juan, som skulle förföra flickor, pojkar och hela publiken. Men sedan blev han sjuk, för sjuk. Jag envisades och sa att han skulle klara av att förföra hela världen även i en rullstol. Och det skulle han ha gjort.
Regissören Rickard Günther arbetade med Rikard Wolff under hans tidiga karriär, på Teaterhögskolan i Malmö på 80-talet och senare på bland annat Teater Galeasen.

– Jag minns honom som framförallt en väldigt intellektuell person. En romantiker. Han var en rik personlighet och mycket mångsidig, säger han till TT.

Under hösten skulle han ha turnerat med "Den sista föreställningen – Wolff sjunger Brel". Föreställningen gick tidigare på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm och kom att bli hans sista på teatern.

"Rikard Wolff var en helt unik person, som människa och med de värderingar han stod för. En person som gjort skillnad på riktigt", säger Benny Fredriksson, vd på Kulturhuset Stadsteatern i ett pressmeddelande.

Tomas Andersson Wij skrev låten "En förlorad sommar" som Rikard Wolff tävlade med i Melodifestivalen 2013.

– Jag uppfattade det som att han inte letade efter en stor hitsingel, utan han ville sjunga en sång som handlade om hans liv. Då läste jag hans självbiografi som precis hade kommit ut, skrev låten ”En förlorad sommar” och producerade den åt honom, säger Tomas Andersson Wij och fortsätter:

– Redan då var han väldigt märkt av sin sjukdom, han hade svårt att sjunga för hans andning plågade honom så mycket. Men det blev å andra sidan någonting väldigt skört och fint i den inspelningen, på grund av det. För att vi inte försökte maskera det.

Paret Efva Attling och Eva Dahlgren är sedan länge nära vänner till Rikard Wolff.
"Vår vän är borta, vi är oerhört ledsna", skriver de i en kommentar till TT.

Många kollegor vänder sig till sociala medier för att uttrycka sin sorg efter beskedet.
"Alldeles för tidigt, vila i frid fine kompis, tack för dina vänliga ord, ditt stora hjärta och ditt sätt att nå ut", skriver komikern Özz Nujen på Twitter.