Statsekreterare Sauli Virtanen lämnade sitt besök hos statsminister Juha Sipilä (C) den 11 juni i bakluckan av en bil. Syftet var att undvika medierna som flockades utanför Villa Bjälbo. Dagen innan valdes Jussi Halla-aho till ny ordförande för Sannfinländarna. Därför har Virtanens färd i bakluckan tolkats som att Sipilä har kunnat planera regeringens sammansättning och kände till att Sannfinländarna skulle splittras på grund av ordförandevalet.

Förundersökningen har nu lagts ner och Virtanen klarar sig undan med en muntlig anmärkning från polisen. Det finns inga utomstående ögonvittnen, men den misstänkta har erkänt, berättar kriminalkommissarie Pekka Seppälä vid Helsingforspolisen i ett pressmeddelande. Polisen går aldrig ut med namn på misstänkta och därför nämns inte Virtanen i meddelandet.

Enligt polisen åkte den misstänkta personen bara ett tiotal meter i bakluckan, vilket är ett brott mot vägtrafiklagen. Ingen kom till skada och vägen i fråga leder bara fram till en fastighet. Därför anser polisen att en anmärkning var en tillräcklig påföljd.