Med Aung San Suu Kyi ska Soini diskutera situationen i Rakhine och läget för rohingyafolket, regionens humanitära kris och Myanmars fredsprocess. Enligt FN har över 600 000 människor som tillhör rohingyafolket flytt från Myanmar till Bangladesh under de tre senaste månaderna.

Finland kräver, tillsammans med det internationella samfundet, att våldsamheterna upphör och att de mänskliga rättigheterna respekteras. Landet ska kunna garantera att det humanitära biståndet når fram och att flyktingarna tryggt kan återvända till sina hemtrakter.

Finlands förbindelsekontor i Yangon upphöjs officiellt till ambassad på tisdag och fortsätter sin verksamhet i det nordiska huset. Finland öppnar ambassaden för att stärka sina relationer till Myanmar och stödja landets fredsprocess och demokratiutveckling.

Finland hjälper också Myanmar med att förvalta skogsresurser, höja undervisningens kvalitet och stärka kvinnors och flickors rättigheter. En annan av ambassadens uppdrag är att fördjupa handelsrelationerna mellan länderna. Riikka Laatu är Finlands första ambassadör till Myanmar.

Soini deltar också i samarbetsforumet för Asien och Europa ASEM där fred och hållbar utveckling är årets tema. I samband med utrikesministermötet ordnas ett ungdomsforum med 160 deltagare från ASEM-länderna. Två ungdomar från Finland kommer att delta.

Avsikten med ASEM, som grundades 1996, är att stärka interaktionen och förståelsen mellan länderna i Europa och Asien. Soini kommer också att ha enskilda möten med ministerkolleger från regionen.