Exceptionellt ljusstarkt, skriver Astronomiska föreningen Ursa på sin hemsida. Lika ljusstarka meteorer förekommer i Finland högst en gång per decennium. En meteor är en sten som kommer in i atmosfären, men kallas för meteorit om den slår i marken.

Strax efter halv sju i går kväll observerades ett lysande eldklot som rörde sig över den lapska himlen. Samma fenomen påträffades också i Lochteå i Karleby och i Norge. Eldklotet rörde sig över himlen och räddningsverket Enare fick många rapporter om buller, smällar och till och med hus som skakade.

Många av dem som ringde till nödcentralen trodde att de hade sett ett störtande flygplan, som senare visade sig vara en meteor.

Enligt Ursa rörde det sig om tiotals kilogram meteoriter som landade i Lappland, kanske upp till hundra kilogram. Meteoritspåren är sällan spektakulära, utan kan vara omöjliga att upptäcka i naturen. Videoanalyser antyder om att meteoriterna landade i närheten av Enare Träsk.

Tidskriften Tähdet ja avaruus, tror att ljusfenomenet inträffade när en större sten eller mindre asteroid färdades genom atmosfären och till stor del förångades. Stenen kan också ha fallit i mindre bitar och bildat ett meteoritregn.

Yle har pratat med Uleåborgs universitets docent i rymdfysik, Jyrki Manninen, som har sett videoupptagningar från gårdagens ljusspektakel.

– Det är nog en meteor, en rätt så stor stenklump, säger han till Yle.

En annan möjlighet är att det är rymdskrot, till exempel satellitdelar. Manninen uppskattar att meteoren var på 150-200 kilometers höjd. Han förklarar de kraftiga smällarna med att meteorens rörde sig snabbare än ljudet.

I oktober och november påträffas flest meteorer. Det beror främst på meteorsvärmarna tauriderna och leoniderna.

Tauriderna är lättare att få syn på och uppkommer när stoftkorn och stenar från Enckes komet träffar jordens atmosfär. Tauriderna är mycket stora och ger långa svansar över himlen när de brinner upp i atmosfären. De flesta stjärnfall från Tauriderna har sitt ursprung i stjärnbilden Oxen, som ligger precis intill stjärnbilden Orion.

Leoniderna toppar i år precis dessa dagar, den 17 november. Meteorregnet beror på att jorden då korsar rester av kometen Tempel Tuttle. De flesta av stjärnfallen syns i närheten av stjärnbilden Lejonet.

Tauriderna går att få syn på när himlen är mörk, men leoniderna kräver att man är uppe efter midnatt, helst precis innan himlen börjar ljusna.