Ifall regeringens förslag till ny alkohollag går igenom betyder det att starkölen härefter säljs i matbutikerna. Starkare longdrinkar kommer också att säljas i matbutikerna. Förslaget leder till ett större utbud, billigare drycker och mera drickande, anser Kristdemokraternas Svenska organisation.

Läkarförbundet påminner om att alkoholpolitiken är den faktor som mest påverkar kostnaderna för hälso- och sjukvården i vårt land. En halv miljon finländare lider av alkoholproblem. Cirka 100 000 barn lever i familjer där alkoholmissbruket förorsakar barnen livslångt trauma. Istället för alkohol-, restaurang- och dagligvaruhandelns ekonomiska intressen borde regeringen se till familjernas bästa.

Varje år dör cirka 2 000 personer av alkoholrelaterade orsaker. Institutet för Hälsa och Välfärd förutspår att starkölsförsäljning i matbutiker leder till ca 1 000 - 1 500 extra sjukhusbesök och 100 - 150 nya alkoholrelaterade dödsfall per år, skriver Kristdemokraternas Svenska organisation. Det verkar som om regeringen har fallit för locktonerna från lobbarna inom alkoholindustrin. Kristdemokraternas Svenska organisation vädjar till regeringen att backa sitt förslag om att tillåta försäljning av starköl och starkare longdrinkar i matbut