Sannfinländarnas tidigare statssekreterare Samuli Virtanen och försvarsminister Jussi Niinistös (Blå) specialmedarbetare Petteri Leino redogör i Ilta-Sanomat för processen bakom Sannfinländarnas splittring i juni. Enligt IS var det Virtanen och Leino som förberedde sommarens spektakulära uttåg ur Sannfinländarnas riksdagsgrupp. 21 sannfinländska riksdagsledamöter lämnade partiets riksdagsgrupp några dagar efter att Jussi Halla-aho ersatte Timo Soini som partiets ordförande.

Enligt Virtanen vaknade tanken om en delning av Sannfinländarna redan lördagen den 10 juni, samma dag som Halla-aho valdes till partiets nya ordförande på partikongressen i Jyväskylä. Fröet till idén kom från Europa-, kultur- och idrottsminister Sampo Terhos (Blå) specialmedarbetare Otto Juote, som ville diskutera förutsättningarna att fortsätta i regeringen trots ordförandevalets resultat.

– Otto berättade att en stor del av ledamöterna är bestörta och undrade om det finns något sätt vi kan fortsätta på, säger Virtanen och tillägger att han låg vaken på natten och funderade på situationen.

Enligt Virtanen var det självklart att Sannfinländarnas ministrar inte var villiga att fortsätta i partiet efter ordförandebytet. Också andra medlemmar i riksdagsgruppen hade redan innan ordförandevalet låtit förstå att de lämnar partiet om Halla-aho blir vald.

Virtanen och Leino gjorde en lista på riksdagsledamöter som inte höll med Halla-ahos politiska linje och Leino började ringa runt till ledamöterna. Ursprungligen var tanken att slänga ut Halla-ahos anhängare ur riksdagsgruppen.

– Tanken föddes ur att först tog Halla-ahofalangen över partiet och till näst skulle den ta över kretsarna, men riksdagsgruppen skulle den inte få. Den kan de inte kapa, utan majoriteten skulle slänga ut minoriteten, förklarar Virtanen.

– Redan efter kommunalvalet funderade man på att kasta ut den radikala delen av riksdagsgruppen men man vågade inte göra det. Det var ju klart att partiet och riksdagsgruppen är splittrade, tillägger Leino.

På söndagen, en dag efter Halla-ahos triumf i ordförandevalet, träffade Virtanen statsminister Juha Sipilä (C) vid statsministerns tjänstebostad Villa Bjälbo. Virtanen lämnade platsen i bakluckan på en av statsrådets bilar.

I IS intervju är Virtanen och Leino noggranna med att påpeka att det inte var statsministern som sparkade i gång processen som ledde till Sannfinländarnas splittring.

– Vi satte i gång oss själva, säger Virtanen.

Enligt Virtanen var Sipilä skeptisk till planen och frågade om den kan fungera.

– Statsministern sade att nå, i det här läget måste han fundera på andra alternativ också.

– Vi förstod naturligtvis att vi måste få ihop en större riksdagsgrupp än SFP och Kristdemokraterna tillsammans, betydligt större. Vi måste göra ett klart förmånligare erbjudande, tillägger Leino.

På måndagen hade Sannfinländarnas ministrar ett krismöte och det började verka tydligt att det inte skulle gå att sparka ut en del av riksdagsgruppen. Då bestämde sig de närvarande för att grunda en alldeles ny grupp, som fick namnet Nytt alternativ.

Utbrytargruppen fick bråttom eftersom den var orolig för att statsministerns skulle hinna avisera regeringens avgång. Den nya gruppen höll sitt konstituerande möte redan nästa dag på hotell Vaakuna i Helsingfors.

Tisdagsmorgonens möte på hotell Vaakuna var snabbt undanstökat och utbrytargruppen marscherade till den sannfinländska riksdagsgruppens möte för att berätta om sitt beslut.

– Du skulle ha hört hur Kike Elomaa (Sannf) berömde vår nya grupp på Vaakuna och sade att det är fint att vara med i det här gänget. Det här är ett fantastiskt gäng, sade hon upprepade gånger, säger Leino om riksdagsledamoten som senare valde att återvända till den sannfinländska riksdagsgruppen.

För tillfället har Nytt alternativ, som numera heter Blå framtid, 19 platser i riksdagen medan Sannfinländarna har 17.