Forskare vid Tammerfors universitet och Karolinska institutet har fått positiva resultat då det utfört test på möss. Enligt testerna ska vaccinet, som innehåller enterovirus, skydda mot diabetes typ 1.Forskningen presenterades i tidsskriften Journal of the European Association for the Study of Diabetes.

Diabetes typ 1 ökar snabbt runtom i världen, och utvecklingen har vari snabb speciellt i Finland och i Sverige. Man vet ännu inte varför sjukdomen fått en sådan spridning just här, men man misstänker att en bakomliggande faktor kan vara ett enterovirus.

Enterovirus är ett samlingsnamn på flera olika virustyper och är mycket vanligt. Enterovirus förekommer i hela världen och alla kan bli smittade.

Den nya forskningen visar att vaccinprototypen som innehåller enterovirius hindrade mössen från att utveckla diabetes typ 1. Det hindrade också andra symptom som kan uppstå till följd av viruset. Forskarna upplever att resultaten är lovande och indikerar att man också kan var ett steg närmare en lösning på enterovirusets inverkan på hur diabetes uppkommer.

Om det visar sig att vaccinet minskar antalet insjuknade i diabetes kan det kanske skydda även barn i framtiden. De som redan insjuknat i diabetes typ 1 har ingen hjälp av vaccinet. spt