Kakolabackens gamla länsfängelse i Åbo byggs om till ett högklassigt hotell med 155 rum, restaurang och konferensutrymmen. Företaget Kakola Yhtiöt som äger byggnaden har gjort ett 25 år långt hyresavtal med det finländska hotellbolaget Primehotels, som kommer att ansvara för hotellverksamheten.Primehotels har erfarenhet av att ha ett hotell i fängelseutrymmen eftersom företaget driver Skatuddens fängelsehotell i Helsingfors.

– Vi har övat på hotellverksamhet i fängelsemiljö i tio år på Skatudden. Där var det till en början oklart för oss hur mycket fängelsekänsla vi vill ha i hotellverksamheten, men sedan märkte vi att kunderna upplever att det ger mervärde, sade Primehotels styrelseordförande Eero Nuutinen.

– Nu är det Åbos tur.

I Kakolabackens gamla länsfängelse kommer Primehotels att bevara fängelsekänslan bland annat genom att bygga om några celler till hotellrum. Som motvikt till dem kommer hotellet att ha balkongförsedda lyxsviter på 40 kvadratmeter.

Kakola Yhtiöts styrelseordförande Olli Ojala var eld och lågor när han berättade om planerna för det nya hotellet, som får namnet Hotel Kakola.

– Det blir med hundra procents säkerhet Åbos bästa hotell. Vi har gamla hotell i Åbo men de saknar historiska byggnader, och de ligger alla nära torget, sade Ojala och tillade att tre stora hotellkedjor var intresserade av att hyra in sig i Kakolabackens gamla länsfängelse men att Kakola Yhtiöt fastnade för Primehotels.

– Visst påverkade det naturligtvis vårt beslut att de har erfarenhet av denna typ av varumärken, sade Ojala och syftade på Skatuddens fängelsehotell.

Avtalet mellan Kakola Yhtiöt och Primehotels är redan i kraft men hyrestiden på 25 år börjar när hotellet är färdigt. Enligt Ojala är planen att öppna dörrarna i mars 2020.