En ny affär är klar för det nya HS Center. I oktober nästa år slår modeaffären Halonen upp dörrarna i ett nyrenoverat köpcenter. Då har även andra nya affärer troligen hittat sin plats där, och befintliga hyresgäster har eventuellt flyttat. Förhandlingar pågår.

Varuhuset Anttilas konkurs i fjol påskyndade utvecklingen av Harry Schaumans stiftelses HS Center. En konsultbyrå från Stockholm har utvecklat konceptet och hjälper till med att hitta rätt hyresgäster.

Konceptet är klart och ännu i år torde stiftelsen börja bygga. Byggloven finns.

Zoom

Andra våningens golv öppnas upp kring rulltrappan. Våningen får en restaurangavdelning mot biografen. Foto: Harry Schaumans stiftelse


Ombyggnaden kommer att synas utåt mot Hovrättsesplananaden. Där flyttas ingången till mitten av fastigheten och även andra våningen får skyltfönster. Fasaden byts ut mot olika slag av granit.

Inne i det som tidigare i huvudsak var Anttila byggs fastigheten om till ett mer klassiskt köpcenter. Ett stort hål tas upp i taket, eller andra våningens golv, kring rulltrappan. På det sättet skapas ett affärsstråk även på andra våningen.

En del av andra våningen avskiljs för restauranger. De placeras närmast biografen i hörnet mot korsningen av Storalånggatan och Hovrättsesplanaden. På så sätt bildas en koppling mellan biograf och restauranger, samtidigt som restaurangerna får en kvällsingång från hörnet.

Byggarbetena kommer att pågå i närmare ett år, troligen blir det officiell öppning till julhandeln 2018. Arbetet görs ändå så att de befintliga hyresgästerna kan fortsätta sin verksamhet under byggtiden.

Bortsett från Halonens blivande lokaler är ingenting bestämt vad gäller lokalernas storlek. De beror på hur förhandlingarna med potentiella hyresgäster går.

Tom Westermark, vd för Harry Schaumans stiftelse, säger att stiftelsens ambition är att utveckla centrum.

– Vi satsar ganska stora pengar på det här som en del av centrumutvecklingen. Vi tror hårt på den, vi tror på ett uppsving.

Familjeföretaget Halonens vd Pekka Halonen är nöjd med att komma till Vasa.

– Pappa och jag funderade på det redan på 1980-talet.

Två av Halonens 20 affärer finns i Karleby och Seinäjoki.

I HS Center kommer Halonen att finnas i två plan, på bottenvåningen bakom rulltrappan från Hovrättsesplanaden sett och på andra våningen rakt ovanför – via en ny rulltrappa – samt i de lokaler som Glitter och Kicks nu har.

– Finländarna vill ha rulltrappor, även om man i andra länder allt oftare har vanliga trappor, säger Halonen.

Zoom

Jan-Erik Hinds, HS-stiftelsens fastighetschef, berättar om det nya HS Center. Till höger Halonens vd Pekka Halonen. Foto: Björn Nyberg


Pekka Halonen tror liksom Harry Schaumans stiftelse inte bara på Vasa centrum, utan även på köpcenter.

– I Finland klarar sig köpcentren bra, särskilt om de är välskötta.

Halonen

  • Familjeföretaget Halonen grundades 1932.
  • I dag har företaget 20 modeaffärer runtom i Finland, bland annat i Seinäjoki och Karleby.
  • Före affären i Vasa öppnas en affär i Tammerfors i vår och en i Helsingfors nästa höst.
  • En webbshop öppnades på torsdagen.