Den finska organisationen för så kallade affärsänglar, FiBAN (Finnish Business Angels Network) har tillsammans med Ruben Moring från Handelshögskolan vid Åbo Akademi analyserat hur investeringar i onoterade tillväxtbolag lönar sig i Finland.

En affärsängel är en privatperson som använder sin tid, förmögenhet och sina egna nätverk till att investera sina egna pengar i onoterade tillväxtbolag.

FiBAN:s enkät visar att den interna årsräntan per investering är i genomsnitt 25 procent och att den genomsnittliga vinstmultipeln var 3,75. Enligt FiBAN överträffar de här siffrorna med råge avkastningen i motsvarande investeringar i USA och Storbritannien. Några snabbvinster är ändå inte att vänta från placeringar i tillväxtbolag. Aktieinnehavet varade i genomsnitt 5,5 år.

– Det är viktigt att komma ihåg att en gedigen avkastning på investeringen kräver långsiktighet och att det alltid handlar om riskabla investeringar då man satsar på onoterade potentiella tillväxtbolag, säger Ruben Moring.

Över 54 procent av de sålda aktieinnehaven var förlustbringande och i 44 procent av fallen förlorade affärsängeln hela sitt kapital.

– De fall som studerades gällde investeringar som har gjorts av aktiva affärsänglar som har lång erfarenhet av den här typen av placeringar. Det här är inte något som jag skulle rekommendera för nybörjare, säger Moring.

Enkäten besvarades av 40 aktiva affärsänglar som rapporterade om avkastningen i samband med sammanlagt 126 sålda aktieinnehav. Investeringarna har framför allt riktat sig till bolag som jobbar med IT eller cleantech.

FiBAN-nätverket har knappt 600 investerarmedlemmar. I fjol investerade föreningens medlemmar sammanlagt 53 miljoner euro i över 300 finländska tillväxtbolag. Reidar Wasenius börjar som FiBAN:s nye vd om två veckor. Han efterträder Jan D. Oker-Blom som har valts till ny stadsdirektör i Lovisa.