Det skriver säkerhetsföretaget Mysafety i ett pressmeddelande.

Finländarna nätshoppade i fjol för ungefär 3,2 miljarder euro och det blir allt vanligare att man passar på att handla just under en priskampanj som till exempel Black Friday. Det här gör att även bedragare vädrar morgonluft.

– Då nästan allt är billigt är det lätt att man inte reagerar på ett nästan för bra erbjudande som i själva verket kan vara ett bedrägeri, säger Hanna-Maria Silvennoinen på Mysafety.

Ett vanligt bedrägeri är till exempel att det hoppar upp ett fönster där man lockas till att klicka i en ruta där man deltar i en tävling och får hem en produkt billigt, till exempel för bara en euro.

– Om man matar in sina bankkortsuppgifter kan det vara kört. Senare kan man få reda på att man förbundit sig till en tjänst som i värsta fall kostar hundratals euro i månaden.

Det besvärliga är att bedrägerierna i själva verket kan vara lagliga, men att villkoren döljer sig bakom så många klick att man vanligen inte hittar dem och får reda på vad man egentligen förbinder sig till. Bedragarna använder sig också ofta friskt av kända firmanamn och utger sig för att vara samarbetspartner till de här.

– Kolla därför alltid sidans kontaktuppgifter och var noggrann med att läsa bestämmelserna om leverans- och retur, säger Silvennoinen.