Många tvekar att bege sig ut på vägarna direkt efter en snöstorm på grund av risken att vägen inte är plogad. Tjänsten Trafikläget på Trafikverkets webbsida har nu en ny funktion som visar om landsvägen plogats, sandats eller saltats.

Informationen om vinterunderhållet uppdateras i realtid. I samma tjänst finns också väglagskamerornas bilder.

– Vägentreprenörerna sänder information om hur arbetet fortlöper. Om exempelvis saltningsbilen just nu befinner sig på Lahtis motorväg, så syns informationen redan efter ett par minuter på kartan i vår tjänst, säger Ismo Kohonen, upphandlingsexpert inom drift och underhåll vid Trafikverket.

På kartan i tjänsten Trafikläget går det att se när och vilken typ av vinterunderhåll som utförts på en viss vägsträcka under de tre senaste dygnen. På kartan markeras vägarna med olika färgnyanser beroende på hur lång tid som passerat sedan vinterunderhållet utförts.

Den mörkaste färgnyansen visar att underhållet gjorts för mindre än en timme sedan, medan alla underhållsåtgärder som vidtagits för 12–72 timmar sedan utmärkts med den ljusaste nyansen. Tjänsten har länge funnits på många trafikanters önskelista.

– Vi har lyssnat på trafikanternas önskemål. Tjänsten är en tidig julklapp till alla, säger Mirja Noukka, överdirektör för verksamhetsområdet trafikledshållning vid Trafikverket.

Funktionen är ännu i försöksstadiet och utvecklas kontinuerligt utgående från responsen. Det är möjligt att man inte kan få lägesinformation i realtid från alla underhållsfordon.

Så här hittar information om vinterunderhållet

  • 1. Gå till tjänsten Trafikläget via webbplatsen http://liikennetilanne.liikennevirasto.fi/.

  • 2. Välj knappen ”Vinterunderhåll” i menyn i balken till höger.
  • 3. Klicka på strecket på kartan som visar sträckan du önskar få information om. På så sätt får du noggrannare information om alla vinterunderhållsarbeten som utförts på platsen i fråga under de tre senaste dygnen.