|

Här kan du kolla in landsvägarnas skick

NyhetsbildZoom
Jakobstadsregionens riksdagsledamöter är oroade över vägarnas vinterunderhåll. Foto: Arkiv/Jonas Brunnström
Är landsvägen plogad? Nu kan du se det i Trafikverkets förnyade webbtjänst innan du beger dig hemifrån.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Många tvekar att bege sig ut på vägarna direkt efter en snöstorm på grund av risken att vägen inte är plogad. Tjänsten Trafikläget på Trafikverkets webbsida har nu en ny funktion som visar om landsvägen plogats, sandats eller saltats.

Informationen om vinterunderhållet uppdateras i realtid. I samma tjänst finns också väglagskamerornas bilder.

– Vägentreprenörerna sänder information om hur arbetet fortlöper. Om exempelvis saltningsbilen just nu befinner sig på Lahtis motorväg, så syns informationen redan efter ett par minuter på kartan i vår tjänst, säger Ismo Kohonen, upphandlingsexpert inom drift och underhåll vid Trafikverket.

På kartan i tjänsten Trafikläget går det att se när och vilken typ av vinterunderhåll som utförts på en viss vägsträcka under de tre senaste dygnen. På kartan markeras vägarna med olika färgnyanser beroende på hur lång tid som passerat sedan vinterunderhållet utförts.

Den mörkaste färgnyansen visar att underhållet gjorts för mindre än en timme sedan, medan alla underhållsåtgärder som vidtagits för 12–72 timmar sedan utmärkts med den ljusaste nyansen. Tjänsten har länge funnits på många trafikanters önskelista.

– Vi har lyssnat på trafikanternas önskemål. Tjänsten är en tidig julklapp till alla, säger Mirja Noukka, överdirektör för verksamhetsområdet trafikledshållning vid Trafikverket.

Funktionen är ännu i försöksstadiet och utvecklas kontinuerligt utgående från responsen. Det är möjligt att man inte kan få lägesinformation i realtid från alla underhållsfordon.

Så här hittar information om vinterunderhållet

  • 1. Gå till tjänsten Trafikläget via webbplatsen http://liikennetilanne.liikennevirasto.fi/.

  • 2. Välj knappen ”Vinterunderhåll” i menyn i balken till höger.
  • 3. Klicka på strecket på kartan som visar sträckan du önskar få information om. På så sätt får du noggrannare information om alla vinterunderhållsarbeten som utförts på platsen i fråga under de tre senaste dygnen.

Jag rekommenderar artikeln
Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan