Den 23 maj agerade Sannfinländarnas tidigare statssekreterare Samuli Virtanen värd för ett möte som behandlade Sannfinländarnas kommande ordförandeval, skriver Iltalehti. Enligt IL hade Virtanen sällskap av utrikesminister Timo Soinis (Blå) specialmedarbetare Riikka Taivassalo, försvarsminister Jussi Niinistös (Blå) specialmedarbetare Petteri Leino, arbetsminister Jari Lindströms (Blå) specialmedarbetare Juha Halttunen och Sannfinländarnas partifunktionär Matti Putkonen på mötet.

Putkonen hävdar i IL att de andra mötesdeltagarna med Halttunen i spetsen antydde att en stor del av Sannfinländarnas riksdagsgrupp lämnar gruppen om Halla-aho blir vald till ny ordförande.

– De försökte berätta att om det är ganska sannolikt eller att det kan hända att, så formulerade de sig, 17-20 sannfinländska riksdagsledamöter lämnar riksdagsgruppen och förflyttar sig någon annanstans om Halla-aho blir vald, säger Putkonen.

Halttunen nekar till Putkonens påstående.

– Jag kommer inte ihåg att jag skulle ha sagt så, och jag tror inte att jag har sagt så. Jag trodde inte på det innan det hände, säger Halttunen till IL men medger att han kommer ihåg mötet.

Enligt IL grälade dessutom Putkonen och Leino under mötet. Jussi Halla-aho valdes till Sannfinländarnas nya ordförande den 10 juni och tre dagar senare lämnade sammanlagt 22 riksdagsledamöter den sannfinländska riksdagsgruppen. 20 av dem ingick i den nygrundade gruppen Nytt alternativ, som sedermera bytt namn till Blå framtid.