|

Ny rapport uppmanar till snabba energilösningar

Aalto-universitetets och Sitras gemensamma Murrosareena-projekt resulterade i en ambitiös energirapport.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Finland borde gå in för målmedvetna förändringar i sin energiproduktion och snabbt avstå från fossila bränslen. Det är en av huvudpoängerna i Aalto-universitetets och Sitras (Jubileumsfonden för Finlands självständighet) nya rapport om Finlands framtida miljö- och energistrategi. Enligt rapporten kan nya miljövänliga energilösningar bli en värdefull exportvara för Finland.

– Vi kommer att se en omvälvning, under vilken gamla lösningar som fungerat länge slutar fungera. Finland kan inte kontrollera förändringen men genom smarta och långsiktiga åtgärder kan man vinna på omvälvningen, säger professor Sampsa Hyysalo från Aalto-universitetet i ett pressmeddelande.

– Det finns allt fler osäkerhetsfaktorer och ekonomiska utmaningar förknippade med fossila bränslen. Vi är i en energiomvälvning, vare sig vi vill det eller inte. Om man vill vara framgångsrik är det viktigt att börja göra förändringar nu och inte i övermorgon.

Enligt rapporten borde Finland utveckla energimarknaden mot ett mer flexibelt håll. Skribenterna nämner bland annat lagring av energi som ett område där det finns behov av utveckling. Dessutom vill arbetsgruppen göra det lättare för enstaka konsumenter att producera och sälja förnybar energi via fjärrvärme- och elnäten, också i stora städer.

Rapporten är ett resultat av Aalto-universitetets och Sitras gemensamma Murrosareena-projekt. Finlands utrikeshandels- och utvecklingsminister Kai Mykkänen (Saml) tar emot den på tisdagseftermiddagen i Handelshögskolan vid Aalto-universitetet.

Kommentarer
|

Internationell jämförelse: Finland gör mest gott för världen

Nyhetsbild
Finland är ett bra land, enligt jämförelsen The Good Country Index. Foto: Pixabay
Enligt jämförelsen The Good Country Index är Finland det land i världen som gör mest gott för mänskligheten och belastar jorden minst i proportion till sin storlek.
Bästa läsare
För att fortsätta läsa behöver du ha en prenumeration och vara inloggad.
1 månad för 1€
Lokala nyheter när du vill, var du vill.
Ja tack!

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Sport

Fjärde raka förlusten för Sport: "Ingen usel insats"

ISHOCKEY Sport rådde inte på ligans formstarkaste lag. Pelicans hade bra drag i målskyttet och vann välförtjänt på Kopparön.

Nyhetsbild
Lokalt

Rapport: HPV-vaccin för pojkar sparar miljoner – "Cancer dyr att vårda"

Genom att vaccinera både flickor och pojkar mot HPV-viruset kunde omkring 300 cancerfall varje år förhindras, enligt Institutet för hälsa och välfärd (THL).   – Det är också en jämställdhetsfråga, säger överläkare Tuija Leino på THL.

Nyhetsbild
Lokalt

Församlingsrådet om prästers uttalande om homosexuella: Vi kan inte bestraffa

Kyrkoherden och kaplanen i Kristinestads har uttalat sig nedsättande om homosexuella. Församlingsrådets händer är bundna.

Nyhetsbild
Lokalt

Vasaborna får längre kö till läkare på hälsostationerna – Överläkare är bekymrad

Väntetiden till läkare på hälsostationerna i Vasa blir längre i år. En av orsakerna är svårigheten att rekrytera läkare.

Mest läst senaste veckan