|

Ny rapport uppmanar till snabba energilösningar

Aalto-universitetets och Sitras gemensamma Murrosareena-projekt resulterade i en ambitiös energirapport.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Finland borde gå in för målmedvetna förändringar i sin energiproduktion och snabbt avstå från fossila bränslen. Det är en av huvudpoängerna i Aalto-universitetets och Sitras (Jubileumsfonden för Finlands självständighet) nya rapport om Finlands framtida miljö- och energistrategi. Enligt rapporten kan nya miljövänliga energilösningar bli en värdefull exportvara för Finland.

– Vi kommer att se en omvälvning, under vilken gamla lösningar som fungerat länge slutar fungera. Finland kan inte kontrollera förändringen men genom smarta och långsiktiga åtgärder kan man vinna på omvälvningen, säger professor Sampsa Hyysalo från Aalto-universitetet i ett pressmeddelande.

– Det finns allt fler osäkerhetsfaktorer och ekonomiska utmaningar förknippade med fossila bränslen. Vi är i en energiomvälvning, vare sig vi vill det eller inte. Om man vill vara framgångsrik är det viktigt att börja göra förändringar nu och inte i övermorgon.

Enligt rapporten borde Finland utveckla energimarknaden mot ett mer flexibelt håll. Skribenterna nämner bland annat lagring av energi som ett område där det finns behov av utveckling. Dessutom vill arbetsgruppen göra det lättare för enstaka konsumenter att producera och sälja förnybar energi via fjärrvärme- och elnäten, också i stora städer.

Rapporten är ett resultat av Aalto-universitetets och Sitras gemensamma Murrosareena-projekt. Finlands utrikeshandels- och utvecklingsminister Kai Mykkänen (Saml) tar emot den på tisdagseftermiddagen i Handelshögskolan vid Aalto-universitetet.

Kommentarer

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Lokalt
1

Hemmafixaren Daniel reparerade elbilens batteri: "Kan ju inte vara så svårt"

KORSHOLM Att köpa elbil med defekt batteri behöver inte innebära konkurs. Läs hur Daniel Öster fixade biffen i föräldrarnas garage i Norra Vallgrund.

Nyhetsbild
Lokalt

Tingsrätten fryser 2,6 miljoner euro av kristen förening i Karleby

Tingsrätten har på tisdagen belagt föreningen Martyrkyrkans vänners egendom i kvarstad. Också Karlebyföreningens grundare misstänks för brott. Misstankar som han bestrider.

Nyhetsbild
Kultur

Dylan tillbaka i staden där hans liv förändrades

Musikernas favorit från 2015 är tillbaka i Vasa. Skägget är längre – men blicken på orkestern är fortfarande lika stark.

Nyhetsbild
Övriga annonser

Ingo utmanad av folket

ANNONS FRÅN CHRISTOFFER INGO Christoffer Ingo, kandidat (SFP) i riksdagsvalet 2019, ville möta sina väljare på ett annorlunda sätt och efterlyste därför utmaningar av alla de slag. Hittills har han jobbat en halv dag på ett daghem, backat en 17 meters långtradare och mätt sina krafter i styrkelyft.

Mest läst senaste veckan