|

Ny rapport uppmanar till snabba energilösningar

Aalto-universitetets och Sitras gemensamma Murrosareena-projekt resulterade i en ambitiös energirapport.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Finland borde gå in för målmedvetna förändringar i sin energiproduktion och snabbt avstå från fossila bränslen. Det är en av huvudpoängerna i Aalto-universitetets och Sitras (Jubileumsfonden för Finlands självständighet) nya rapport om Finlands framtida miljö- och energistrategi. Enligt rapporten kan nya miljövänliga energilösningar bli en värdefull exportvara för Finland.

– Vi kommer att se en omvälvning, under vilken gamla lösningar som fungerat länge slutar fungera. Finland kan inte kontrollera förändringen men genom smarta och långsiktiga åtgärder kan man vinna på omvälvningen, säger professor Sampsa Hyysalo från Aalto-universitetet i ett pressmeddelande.

– Det finns allt fler osäkerhetsfaktorer och ekonomiska utmaningar förknippade med fossila bränslen. Vi är i en energiomvälvning, vare sig vi vill det eller inte. Om man vill vara framgångsrik är det viktigt att börja göra förändringar nu och inte i övermorgon.

Enligt rapporten borde Finland utveckla energimarknaden mot ett mer flexibelt håll. Skribenterna nämner bland annat lagring av energi som ett område där det finns behov av utveckling. Dessutom vill arbetsgruppen göra det lättare för enstaka konsumenter att producera och sälja förnybar energi via fjärrvärme- och elnäten, också i stora städer.

Annons
Rapporten är ett resultat av Aalto-universitetets och Sitras gemensamma Murrosareena-projekt. Finlands utrikeshandels- och utvecklingsminister Kai Mykkänen (Saml) tar emot den på tisdagseftermiddagen i Handelshögskolan vid Aalto-universitetet.

Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.

Mest läst senaste veckan

Läs VBL digitalt i fyra månader för 49 €

Normalpris 79,60 €

Hämta erbjudande