|

Metoo: Här är uppropen att hålla koll på

NyhetsbildZoom
Kampanjen #metoo på sociala medier där kvinnor delar med sig av erfarenheter av sexuella övergrepp bara växer. Arkivbild. Foto: Claudio Bresciani/TT
Uppropen blir bara fler och fler och sexuella trakasserier och övergrepp avslöjas i en växande skara av branscher och områden. Hashtaggen #metoo har tagit Sverige med storm. Här är alla upprop – hittills:
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

#dammenbrister: Över 6000 finlandssvenska kvinnor har skrivit under uppropet.

#sistaspikenikistan:4 627 kvinnor i byggbranschen har skrivit under uppropet med vittnesmål om trakasserier och sexistisk jargong.

#givaktochbitihop:Undertecknat av 1 730 personer som är eller har varit verksamma inom Försvarsmakten.

#sistabriefen:Över 2 000 kvinnor från reklam och pr-branschen protesterar mot sexuella trakasserier och övergrepp.

#deadline:Över 4 000 kvinnliga journalister skriver i uppropet #deadline att de har fått nog av övergrepp och sexism på redaktionerna.

#utanskyddsnät och #intedinhora:Några av samhällets mest utsatta flickor och kvinnor – prostituerade, drogberoende och kriminella – vittnar om grovt sexualiserat våld.

#nykterfrizon:Flera hundra kvinnor inom nykterhetsrörelsen IOGT-NTO samlas under hashtaggen och många berättar om de utsatts för sexism.

#tystnadtagning:456 kvinnliga skådespelare berättar om övergrepp inom film- och teatervärlden. Sedan uppropet publicerades har ännu fler anslutit sig.

#visjungerut:653 sångare går samman och protesterar mot sexismen i opera- och konsertmiljön. Kungliga Operans vd Birgitta Svendén sätter själv sitt namn på listan.

#närmusikentystnar:1 993 kvinnor i den svenska musikbranschen går samman, många vittnar om sexuella övergrepp och rena våldtäkter. På listan till uppropet samlas artister som Carola, Robyn, Zara Larsson, Seinabo Sey, First Aid Kit, Eva Dahlgren och Lill-Babs.

#tystdansa:Drygt 620 dansare skriver i uppropet #tystdansa att de fått nog sexism och trakasserier inom dansvärlden.

#medvilkenrätt:4 445 kvinnliga jurister publicerar ett upprop med vittnesmål om övergrepp och diskriminering inom rättsväsendet.

#inteförhandlingsbart:De svenska facken har också anslutit sig till metoo-initiativet. 1 501 kvinnor från hela fackföreningsrörelsen har undertecknat.

#ickegodkänt:3 853 av Sveriges kvinnliga lärare ansluter sig till metoo-kampanjen och många berättar om övergrepp och trakasserier som de har utsatts för.

#tystiklassen:1 700 elever protesterar mot sexism och övergrepp från grundskolan till gymnasiet.

#underytan:Uppropet för hedersförtryckta kvinnor. Men många är rädda för att berätta även om de är anonyma.

#visparkarbakut:I facebookgruppen #visparkarbakut har drygt tusen skrivit på. Kvinnor och unga flickor berättar om sexuella trakasserier och övergrepp inom rid- och travsporten.

#vårdensomsvek:Patienter som utsatts för sexuella övergrepp inom vården samlas under hashtaggen.

#imaktenskorridorer:1 300 kvinnor inom svensk politik, däribland Birgitta Ohlsson (L) och Rosanna Dinamarca (V), gick ut i ett gemensamt upprop mot sexism och sexuella trakasserier, stödda av hundratals vittnesmål samlade i en Facebookgrupp.

#teknisktfel:1 139 kvinnor i teknikbranschen har skrivit under ett upprop mot sexuella trakasserier inom deras bransch. Kvinnorna vittnar om en sexistisk kultur som normaliserats och en tystnadskultur där drabbade kvinnors röster inte hörs.

#larmetgår:Kvinnor inom räddningstjänsten vittnar om sin situation i en mansdominerad kår. Bland vittnesmålen finns kvinnor som skriver att de tvingats lämna brandmannayrket på grund av trakasserier.

#akademiuppropet:2 400 kvinnliga akademiker har skrivit på ett upprop mot sexuella trakasserier och rena övergrepp inom universitetsvärlden.

#vardeljus:Över tusen kvinnor inom Svenska kyrkan har ställt sig bakom uppropet mot sexism och övergrepp.

#vikokaröver:Restaurangbranschens kvinnor vittnar om sexuella trakasserier.

#timeout:2 290 kvinnor inom svensk idrott – aktiva, tränare, förbundsanställda, sportjournalister och supportrar – har skrivit under idrottens upprop mot sexism.

#utgrävningpågår:387 arkeologer påtalar att det finns en sexistisk struktur med rötter i arkeologins historia och kräver ett stopp för övergrepp och kränkningar.

Kommentarer
|

Rapport: Nordkorea döljer 20 robotbaser

Nyhetsbild
Robotar visas upp vid en militärparad i Nordkorea i februari 2018. Stillbilden kommer från en statligt styrd nordkoreansk tv-kanal. Foto: KRT via AP/TT
En rapport visar att Nordkorea förfogar över minst 20 robotbaser som landet hemlighållit för omvärlden, rapporterar NBC News. Det rör sig bland annat om basen Sino-Ri, som Nordkoreas diktator Kim Jong-Un hittills inte avslöjat, enligt forskarna bakom rapporten.
Bästa läsare
För att fortsätta läsa behöver du ha en prenumeration och vara inloggad.
1 månad för 1€
Lokala nyheter när du vill, var du vill.
Ja tack!

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Ekonomi

Inga nya vindkraftverk byggdes 2018, men nu investeras det igen

Det byggdes inga nya vindkraftverk i Finland 2018, men vindkraftens årsproduktion ökade med över 20 procent. Över 40 procent av vindkraftverken finns i norra Österbotten.

Nyhetsbild
Lokalt

Invånare tog del av Vasklotplan – undrade om buller och utsläpp från nya fabriken

Förslaget om en ny cykelväg  fick tummen upp av Vasklotborna. Men att deras idrottsplan hamnar under Wärtsiläbygget gillar de inte.

Nyhetsbild
Kultur

En av Sveriges mest hyllade hårdrockgrupper spelar i Vasa

Sångerskan Johanna Sadonis har kallats "en av den samtida rockscenens starkast lysande stjärnor". Hennes band Lucifer har konsert i Vasa på fredag.

Nyhetsbild
Lokalt

Yle: Infekterat i Solf församling – gammal konflikt säger förra kyrkoherden

SOLF Anställda och kyrkoherden har inte kommit överens i Solf församling. Onödigt gå till Yle med gammal konflikt, tycker tidigare kyrkoherden om bråket.

Mest läst senaste veckan