;
|

Metoo: Här är uppropen att hålla koll på

NyhetsbildZoom
Kampanjen #metoo på sociala medier där kvinnor delar med sig av erfarenheter av sexuella övergrepp bara växer. Arkivbild. Foto: Claudio Bresciani/TT
Uppropen blir bara fler och fler och sexuella trakasserier och övergrepp avslöjas i en växande skara av branscher och områden. Hashtaggen #metoo har tagit Sverige med storm. Här är alla upprop – hittills:
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

#dammenbrister: Över 6000 finlandssvenska kvinnor har skrivit under uppropet.

#sistaspikenikistan:4 627 kvinnor i byggbranschen har skrivit under uppropet med vittnesmål om trakasserier och sexistisk jargong.

#givaktochbitihop:Undertecknat av 1 730 personer som är eller har varit verksamma inom Försvarsmakten.

#sistabriefen:Över 2 000 kvinnor från reklam och pr-branschen protesterar mot sexuella trakasserier och övergrepp.

#deadline:Över 4 000 kvinnliga journalister skriver i uppropet #deadline att de har fått nog av övergrepp och sexism på redaktionerna.

#utanskyddsnät och #intedinhora:Några av samhällets mest utsatta flickor och kvinnor – prostituerade, drogberoende och kriminella – vittnar om grovt sexualiserat våld.

#nykterfrizon:Flera hundra kvinnor inom nykterhetsrörelsen IOGT-NTO samlas under hashtaggen och många berättar om de utsatts för sexism.

#tystnadtagning:456 kvinnliga skådespelare berättar om övergrepp inom film- och teatervärlden. Sedan uppropet publicerades har ännu fler anslutit sig.

#visjungerut:653 sångare går samman och protesterar mot sexismen i opera- och konsertmiljön. Kungliga Operans vd Birgitta Svendén sätter själv sitt namn på listan.

#närmusikentystnar:1 993 kvinnor i den svenska musikbranschen går samman, många vittnar om sexuella övergrepp och rena våldtäkter. På listan till uppropet samlas artister som Carola, Robyn, Zara Larsson, Seinabo Sey, First Aid Kit, Eva Dahlgren och Lill-Babs.

#tystdansa:Drygt 620 dansare skriver i uppropet #tystdansa att de fått nog sexism och trakasserier inom dansvärlden.

#medvilkenrätt:4 445 kvinnliga jurister publicerar ett upprop med vittnesmål om övergrepp och diskriminering inom rättsväsendet.

#inteförhandlingsbart:De svenska facken har också anslutit sig till metoo-initiativet. 1 501 kvinnor från hela fackföreningsrörelsen har undertecknat.

#ickegodkänt:3 853 av Sveriges kvinnliga lärare ansluter sig till metoo-kampanjen och många berättar om övergrepp och trakasserier som de har utsatts för.

#tystiklassen:1 700 elever protesterar mot sexism och övergrepp från grundskolan till gymnasiet.

#underytan:Uppropet för hedersförtryckta kvinnor. Men många är rädda för att berätta även om de är anonyma.

#visparkarbakut:I facebookgruppen #visparkarbakut har drygt tusen skrivit på. Kvinnor och unga flickor berättar om sexuella trakasserier och övergrepp inom rid- och travsporten.

#vårdensomsvek:Patienter som utsatts för sexuella övergrepp inom vården samlas under hashtaggen.

#imaktenskorridorer:1 300 kvinnor inom svensk politik, däribland Birgitta Ohlsson (L) och Rosanna Dinamarca (V), gick ut i ett gemensamt upprop mot sexism och sexuella trakasserier, stödda av hundratals vittnesmål samlade i en Facebookgrupp.

#teknisktfel:1 139 kvinnor i teknikbranschen har skrivit under ett upprop mot sexuella trakasserier inom deras bransch. Kvinnorna vittnar om en sexistisk kultur som normaliserats och en tystnadskultur där drabbade kvinnors röster inte hörs.

#larmetgår:Kvinnor inom räddningstjänsten vittnar om sin situation i en mansdominerad kår. Bland vittnesmålen finns kvinnor som skriver att de tvingats lämna brandmannayrket på grund av trakasserier.

#akademiuppropet:2 400 kvinnliga akademiker har skrivit på ett upprop mot sexuella trakasserier och rena övergrepp inom universitetsvärlden.

#vardeljus:Över tusen kvinnor inom Svenska kyrkan har ställt sig bakom uppropet mot sexism och övergrepp.

#vikokaröver:Restaurangbranschens kvinnor vittnar om sexuella trakasserier.

#timeout:2 290 kvinnor inom svensk idrott – aktiva, tränare, förbundsanställda, sportjournalister och supportrar – har skrivit under idrottens upprop mot sexism.

#utgrävningpågår:387 arkeologer påtalar att det finns en sexistisk struktur med rötter i arkeologins historia och kräver ett stopp för övergrepp och kränkningar.

Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Lokalt

Solängen får pris: Det är inte vi och de, utan vi tillsammans

ORAVAIS På Solängen i Oravais är det aldrig bråttom. Och det finns alltid anledning att ordna en hattfest eller grilla korv. Nu får det effektiverade serviceboendet pris för sitt sätt att jobba.

Nyhetsbild
Lokalt

VCS föregångare i Finland – hudcancerpatienter får hjälp i ljusrum

VASA Människor som har ytlig hudcancer kan behandlas med en kräm som aktiveras i dagsljus. Men det finländska vädret är inte optimalt och de senaste åren har även somrarna varit för molniga och kalla. Därför har Vasa centralsjukhus nu invigt Finlands första dagsljusrum för hudcancerbehandling.

Nyhetsbild
Lokalt

Sista fusionsdiskussionen har börjat

KORSHOLM Ungefär 50 personer har samlats i Toby skola för att på båda inhemska språken bolla tankar om en eventuell fusion mellan Vasa och Korsholm.

Nyhetsbild
Lokalt

Bra utbildare ska bli bättre på forskning

VASA Vasa universitet har stöpt om sin organisation ordentligt och satsar nu ännu mer på kvalitet. Det finns pengar att anställa hjärnor och sätt att hålla dem kvar, hävdar ledningen.

Mest läst senaste veckan