I motiveringarna till kulturpriset sägs det att Wasa Gospel presenterar gospelmusik med ett fräscht och passionerat grepp och bjuder åhörarna på glädje, ljus och hopp.Wasa Gospel, som leds av Emma Wallin-Flottorp, grundades 2016 och har vuxit till en grupp på 40 personer. Kören uppträder aktivt både i Vasa och på övriga orter.

Vasa stads kulturpris delas årligen ut till en person eller en grupp som erkänsla för betydande och synligt arbete inom det egna kulturella området Vasa stad till fromma. Priset är på 2 000 euro.

Stadens stipendium för ung kulturutövare går till Silas Lorenz, Kalle Lorenz och Robin Asukas som turas om att spela huvudrollen i musikalen "Billy Elliot" på Vasa stadsteater. Pojkarna visar stor potential, talang och engagemang på teaterscenen och har deltagit aktivt i repetitioner och föreställningar.

Stipendiet delas ut som sporre till en ung, begåvad och aktiv kulturutövare eller -grupp som med sin person och sitt arbete varit en inspirationskälla för andra unga kulturutövare. Stipendiet kan ges till en person under 25 år eller en ungdomsgrupp från Vasa. Stipendiets storlek är 1 000 euro.