I en ny studie från biologiska institutionen vid Lunds universitet konstaterar forskare att fåglar använder flera olika, var för sig relativt enkla men effektiva sätt för att reglera hastigheten genom luften och kompensera för medvind, motvind och sidvind. Det skriver universitetet i ett pressmeddelande.

Biologerna Anders Hedenström och Susanne Åkesson har tidigare studerat tärnflockars flyghastighet och kommit fram till att det går fortare ju större flocken är. Nu har de tittat på flygbanorna hos strandskata, kustsnäppa och kärrsnäppa på Öland med hjälp av en laserkikare.

De noterar att fåglarna kompenserar för motvind genom att öka vingslagsfrekvensen, medan medvind leder till färre vingslag jämfört med vindstilla. Även hos vadarna påverkar flockstorleken hastigheten.

– Vi vet inte säkert men vi tror att de största, tyngsta och starkaste individerna bestämmer flockens hastighet, säger Hedenström.

Den tunnare luften på högre höjder bidrar till att fåglar flyger snabbare, och ju snabbare en fågel stiger uppåt i luften desto långsammare framåt går det.

– Våra resultat visar att fåglar anpassar sin flyghastighet till flera olika faktorer samtidigt och oberoende av varandra. Det innebär att det som för oss verkar vara ett enkelt och rättframt beteende, alltså flyghastigheten, har en oväntat komplex bakgrund, säger Hedenström enligt pressmeddelandet.