Lördagens demonstration i Como hade utlysts av socialdemokratiska Demokratiska partiet (PD) och en rad andra partier på vänsterkanten.

– I dag i Como är en viktig dag. Över 10 000 av oss deltar i den här demonstrationen mot alla former av fascism och intolerans, sade Maurizio Martina, biträdande ledare för PD.

Zoom

Roberto Fiore (tvåa från vänster), ledare för nyfascistiska Forza Nuova, anländer till en presskonferens i Como på lördagen. Foto: Luca Bruno


I Como stormade en grupp högerextremister i förra veckan ett möte som handlade om att ordna bostäder till migranter, i protest mot vad de kallade en utländsk invasion. Några dagar senare tog sig medlemmar i det nyfascistiska partiet Forza Nuova in på tidningarna La Repubblicas och L'Espressos redaktioner i Rom. De utlöste rökgranater och manade till bojkott av tidningarna som de hävdar stöder invandring.

Myndigheterna i Como har nekat Forza Nuova att hålla en motdemonstration i samband med lördagens marsch. I stället höll partiet ett möte på ett hotell i staden där ledaren Roberto Fiore anklagade PD och de utpekade tidningarna för att hetsa mot hans rörelse.