Finlands gynekologförening har kontaktats av orolig vårdpersonal, som önskar rekommendationer för hur de ska agera när det uppstår konflikter i samband med förlossningar.

Det handlar enligt Kaleva om en växande skara föderskor som vill föda så "naturligt" som möjligt och därför vägrar både läkemedel och tekniska hjälpmedel under förlossningen. Gynekologföreningen kommer snart ut med ett ställningstagande till hur vårdpersonalen ska göra om mamman förbjuder att fostrets puls följs under förlossningen. Detta eftersom några nyfödda barn har fått bestående men.

– Extremfallen är ändå få, säger föreningens ordförande Jukka Uotila till Kaleva.

Tidningen skriver att de här förlossningarna främst sker i huvudstadsregionen, Tammerfors och svenskspråkiga Österbotten. Tidningen ser en koppling till lägre vaccinationsgrad och vaccinmotstånd.

Sommaren 2016 kom det in ovanligt många föderskor till Mellersta Österbottens centralsjukhus i Karleby som önskade avvikande förlossningsvård. De ville bland annat inte att förlossningen skulle sättas i gång, att navelsträngen inte skulle klippas av genast och att barnet inte skulle få K-vitamin. Bland annat Österbottens Tidning rapporterade om saken.

Nu säger förlossningsavdelningens överläkare Charlotta Frostdahl till Kaleva att fenomenet mattats av även om det finns enstaka fall.

– De trodde att pulsmätningen skulle skada fostret.