Utbildningen är en österbottnisk satsning av Vasa yrkeshögskola, Vasa universitet, Novia och universitetscentret Chydenius i Karleby.

I studierna kommer man bland annat att fokusera på planeringen av en effektiv batteriteknologi. Utbildningen kommer också att innehålla en praktisk del i arbetslivet.


Sitra är huvudfinansiär för projektet. Utbildningen är också en viktig del av GigaVaasa-satsningen.

– Det finns ännu relativt liten kunskap om ekonomin bakom batteriindustrin. Finland kan bli ett av de ledande länderna i branschen sett ur ett näringslivsperspektiv. Det är också en av utgångspunkterna i planeringen av utbildningen, säger Jorma Tuominen, teknisk direktör vid Vasa yrkeshögskola.

Vasaregionen har som mål att bli ett centrum för energiteknologi i Europa i slutet av 2030.

– För att nå dit behövs tillväxt hos företagen, företag som siktar på nya internationella marknader och samarbete mellan företag, högskolor, forskning och myndigheter, säger Tuominen.


Det är inte första gången som Vasa yrkeshögskola, Vasa universitet och Novia samarbetar kring engelskspråkiga studiehelheter. Gemensamma utbildningar och forskningsprojekt verkställs redan vid Technobotnia och vid universitets nya Vebic-laboratorium.