Professuren är nyinrättad, vilket innebär att Skrifvars börjar från rent bord som Finlands första professor i akutsjukvård.

– Jag har forskat framför allt i vården av sådana patienter som får hjärtstillestånd. Jag har granskat den vård som patienterna får i ambulansen, på akuten och inom intensivvården, säger Markus Skrifvars.

Den läkarledda akutsjukvården i Finland håller hög klass. Enligt Skrifvars är det omkring 25 till 30 procent av patienterna i Helsingfors som överlever sex månader efter att de har fått ett hjärtstillestånd. På den finska landsbygden överlever cirka 15 till 20 procent av patienterna.

– Ifall jag fick välja så skulle helst få hjärtstillestånd i Helsingfors av alla städer i världen. Risken att dö efter ett hjärtstillestånd är mycket större i New York, Chicago eller alla stora städer i Asien och Latinamerika där endast 5 till 10 procent av patienterna överlever, säger Skrifvars.

Varför är akutsjukvården så bra i Finland?

– Vi har väldigt duktiga ambulansförare, kardiologer och läkare som kan sin sak. Det är den främsta orsaken, säger Skrifvars.

Den nyinrättade professuren är en deltidstjänst som förväntas ge Skrifvars 35 procent av månadslönen. Finansieringen av professuren kommer från tidigare donationer som har öronmärkts för Medi-Heli. Då staten övertog Medi-Helis arbetsfält reserverades de överblivna pengarna för en professur i akutsjukvård.

– En väldigt stor del av professurerna i dag är deltidstjänster. Visst får jag jobba en del på kvällarna för att kunna sköta mitt uppdrag som forskare och handledare. Å andra sidan ger det ju en del street cred att jag samtidigt jobbar på intensivavdelningen på Mejlans sjukhus, säger Skrifvars.

Undervisningen i akutsjukvård vid Helsingfors universitet kretsar främst kring anestesiologi och återupplivning av patienter. Skrifvars handleder för tillfället nio doktorander.

– Jag vill bredda det internationella samarbetet och stärka forskningen i akutsjukvård så att vi kan delta i kliniska forskningsprojekt på toppnivå, säger han.

Skrifvars doktorerade 2004 och blev utexaminerad som specialläkare i anestesiologi och intensivvård 2008. Han har publicerat 72 referentgranskade vetenskapliga artiklar i internationella publikationer, varav 37 artiklar har publicerats de två senaste åren.