Räddningsverket meddelar att sju personer har skadats lindrigt.

– Det är ännu oklart vad som fick röret att rasa. De sju personerna fördes till Vasa centralsjukhus för granskning, säger Ari Rinta-Jaskari, brandchef.

Enligt räddningsverket användes pyroteknik under showen, precis som under vanliga konserter.

Enligt ögonvittnen ramlade ett 3-4 meter stort ventilationsrör samt en ljusskena som är lika lång som hallen ner från taket och landade mitt i publikhavet. Konserten "Raskasta joulua" var slutsåld och hann hålla på i ungefär en halvtimme innan olyckan inträffade. Det ryms mer än 4000 personer i ishallen.

Jari Anturanniemi var på plats på konserten tillsammans med sin son.

– Det är chockerande att något sådant här kan hända. Och varför just nu? Det har ju ordnats mängder av konserter i ishallen hela hösten, säger Anturanniemi som en knapp timme efter det inträffade sitter i bilen på väg bort från ishallen.

– Vi hade våra platser på läktaren och kunde se det hela. Röret som kom farande genom luften, ett ventilationsrör med en diameter på 1,2 meter, gick av på mitten och föll rakt ner över publikmassan. Jag jobbar själv inom branschen och vet att det inte är några lätta saker, röret väger nog kring 100 kilogram.

Enligt Anturanniemi var stämningen i ishallen ändå lugn.

– Det utbröt ingen panik, utan snarare började folk hjälpas åt att lyfta bort röret. Ingen väntar ju att något sådant här ska inträffa, det är säkert därför själva evakueringen också tog en stund att få i gång.

Vasabladets reporter Anders Strandén var också på plats vid olyckstillfället. Han berättar så här om olyckan:

- Jag satt cirka fem meter från röret som rasade ner från taket. Först trodde jag att det var något som hörde till föreställningen. Det hela gick som i slow motion. Folk ställde sig upp, någon ropade efter vårdpersonal. Några män lyfte upp en del av röret - de som var närmast började hjälpa dem som låg på golvet mellan stolraderna.

- Det blev aldrig någon panik, men många var skärrade. En del började röra sig mot utgångarna, men många stod kvar. Sedan var det någon av arrangörerna som uppmanade folk att söka sig bort från rinkgolvet ut mot åskådarläktarna.

Zoom

Foto: Rune Käld