I centrum för uppmärksamheten står högerpopulistiska FPÖ, som nu tar plats i regeringen. Partiet grundades av tidigare nazister, och i oktober rapporterade Süddeutsche Zeitung om den nuvarande partiledaren och tillträdande vicekanslern Heinz-Christian Straches tidigare bakgrund i nynazistiska kretsar.

Det är inga lättviktiga departement FPÖ nu tar över – partiet får bland annat besätta utrikes-, inrikes- och försvarsministerposterna. FPÖ är sedan årtionden en betydande politisk kraft i Österrike, och satt redan 2000–2005 i en koalitionsregering med ÖVP.

Förbundskansler blir 31-årige Sebastian Kurz, som tog över konservativa ÖVP i våras. Kurz blir därmed EU:s yngsta regeringschef. Den tidigare utrikesministern har kallats ett politiskt underbarn och har gjort sig känd som en kritiker av den tyska förbundskanslern Angela Merkels liberala linje under flyktingkrisen. ÖVP får även den tunga finansministerposten.

Insvärningsceremonin äger rum klockan elva, då förbundspresidenten Alexander Van der Bellen tar emot den tillträdande regeringen i presidentsätet Hofburg.