|

Skinkfett samlas in till 5 januari

Återvinningskärlen för skinkfett finns bland annat i Citymarkets parkeringsgrotta i centrum av Vasa. I dag på eftermiddagen var det endast några tiotals paket med skinkfett som låg i soptunnorna. Zoom
Foto: Alexandra Furu

Återvinningskärlen för skinkfett finns bland annat i Citymarkets parkeringsgrotta i centrum av Vasa. I dag på eftermiddagen var det endast några tiotals paket med skinkfett som låg i soptunnorna.

En bil kan göra tre kilometer på biobränsle som gjorts av fettet från en enda skinka. Sedan den 20 december finns kärl för skinkfett placerat i Citymarket i Stenhaga och Vasa centrum samt på Stormossen i Kvevlax.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Fram till den 4 januari kan man återvinna skinkfett genom att föra dem till Citymarket i Stenhaga, Citymarket i Vasa centrum eller till Stormossen i Kvevlax.

För att återvinna fettet ska man hälla det i ett mjölkpaket, tejpa fast paketet, låta fettet stelna och sedan föra det till någon av de tre återvinningsstationerna.

Målet är att samla in och återvinna stekfett från julskinkan i 100 000 hushåll i Finland och göra det till förnybar diesel.

Det finns inga siffror på hur mycket fett som samlats in hittills. Intäkterna från skinktricket doneras till välgörenhet via Hope som stöder behövande familjer ekonomiskt.

Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.

Mest läst senaste veckan