|

Helsingfors och Vanda vill lämna Fennovoimas kärnkraftverk

Helsingfors och Vanda utreder möjligheten att lämna Fennovoimas kärnkraftsbygge. Samtidigt har markarbetena vid Hanhikivi avbrutits tillfälligt.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Helsingfors stad och Vanda stad utreder vilka de juridiska och ekonomiska följderna skulle vara om deras gemensamma bolag Vanda Energi lämnade det påbörjade bygget av kärnkraftverket i Pyhäjoki söder om Brahestad.

Det skriver tidningen Kaleva i en artikel som publicerades strax innan jul.

Vanda Energi äger fem procent av Fennovoima samt drygt sju procent av bolaget Voimaosakeyhtiö SF som är Fennovoimas största ägare.

Akke Kuusela, som är administrativ chef vid Voimaosakeyhtiö SF säger till Kaleva att utredningen ur byggnadsprojektets perspektiv är "ett väldigt neturalt fenomen".

Han säger att finansieringen av bygget av kärnkraftverket är garanterat genom de förbindelser som nuvarande ägare gjort. Dessa förbindelser sträcker sig fram till anläggningens start och en eventuell försäljning av andelar i projektet inbegriper dessa förbindelser.

Enligt vd för Vanda Energi, Pertti Laukkanen, är enda möjligheten att frigöra sig från projektet den att man säljer förbindelserna till en trovärdig part som Voimaosakeyhtiö SF kan godkänna.

Tidningen Tekniikka ja talous skriver på sin nätplats på tisdagen att markarbetena vid bygget av kärnkraftverket vid Hanhikivi i Pyhäjoki tillfälligt avbrutits.

Från Skanska Infra bekräftar man till SPT att orsaken till avbrottet är att man inte fått de planer som är nödvändiga för att grävandet ska kunna fortsätta.

Det handlar om schaktning av mark för bland annat kylvattentunnlar. Planeringen av schaktningsarbetena görs av ett annat bolag än Skanska Infra, som enbart ansvarar för själva markarbetet på plats. Något exakt datum för när arbetet kan fortsätta kan man inte ge i detta skede.

Jag rekommenderar artikeln
Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan