Utgångspunkten är följande: Vasa och Korsholm försöker få en eller flera batteritillverkare att etablera sig på Långskogen-Granholmsbackens storindustriområde som ligger mellan flygplatsen och järnvägen.

Största delen av det cirka 300 hektar stora området ägs av Vasa eller Korsholm. Målet är att detaljplanerna kan godkännas under våren. Första skedet av miljökonsekvensförfarandet, MKB-programmet, eller miljökonsekvensbedömningen, är redan klart.


I den fortsatta planeringen bedöms tre alternativ, förutom det så kallade 0-alternativet som innebär att inget görs.
Det mest omfattande alternativet innebär en batterifabrik med en totalkapacitet på 100 gigawattimmar (GWh) kan byggas på området.

– Kapaciteten är två tredjedelar större än Teslas batterifabrik som byggs i Nevada, USA, säger Ulla Mäki-Lohiluoma, vd på Vasa Parks och en av dem som arbetar med projektet tillsammans med Vasa stad och Korsholms kommun.

Zoom

Den streckade triangeln visar området som planeras för batterifabriken. Foto: Vasa stad


Öppet hus-tillfället på Futura I (Företagaregatan 17) ordnas mellan klockan 15 och 20. Mellan klockan 15 och 18 finns tillfälle att prata med Vasas, Korsholms, planeringskonsultbyråns och NTM-centralens representanter. Själva projektet presenteras från klockan 18.