|

Öppet hus om batterifabriken på torsdag

NyhetsbildZoom
Så här kan storindustriområdet se ut i framtiden. Till vänster i bild syns en del av landningsbanan på flygfältet. Foto: Vasa stad
På torsdag har allmänheten möjlighet att se och höra hur långt Vasa och Korsholm har kommit med planerna att få en batterifabrik eller flera till regionen. Projektet håller öppet hus på Futura I i Runsor. Organisatörerna hoppas på stor uppslutning.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Utgångspunkten är följande: Vasa och Korsholm försöker få en eller flera batteritillverkare att etablera sig på Långskogen-Granholmsbackens storindustriområde som ligger mellan flygplatsen och järnvägen.

Största delen av det cirka 300 hektar stora området ägs av Vasa eller Korsholm. Målet är att detaljplanerna kan godkännas under våren. Första skedet av miljökonsekvensförfarandet, MKB-programmet, eller miljökonsekvensbedömningen, är redan klart.


I den fortsatta planeringen bedöms tre alternativ, förutom det så kallade 0-alternativet som innebär att inget görs.
Det mest omfattande alternativet innebär en batterifabrik med en totalkapacitet på 100 gigawattimmar (GWh) kan byggas på området.

– Kapaciteten är två tredjedelar större än Teslas batterifabrik som byggs i Nevada, USA, säger Ulla Mäki-Lohiluoma, vd på Vasa Parks och en av dem som arbetar med projektet tillsammans med Vasa stad och Korsholms kommun.

Zoom

Den streckade triangeln visar området som planeras för batterifabriken. Foto: Vasa stad


Öppet hus-tillfället på Futura I (Företagaregatan 17) ordnas mellan klockan 15 och 20. Mellan klockan 15 och 18 finns tillfälle att prata med Vasas, Korsholms, planeringskonsultbyråns och NTM-centralens representanter. Själva projektet presenteras från klockan 18.

Jag rekommenderar artikeln
Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Lokalt

Kaotisk parkering då folk vallfärdar till Sandö – "Bäst att promenera eller cykla"

När parkeringsplatserna inte räcker till parkerar många solbadare på cykelvägen. Det är inte tillåtet, och de ansvariga för stranden önskar att de som kan cyklar eller promenerar till stranden.

Nyhetsbild
Lokalt

Högtryck för iskallt jobb – glassleverantör i Karleby jublar

KARLEBY/NYKARLEBY I Sias fryslager sliter Miikka Kulla för att få ut glass till landets kiosker och butiker. Han jobbar i minus 21 grader. Precis som glassbolagen njuter även bryggerierna i värmen.

Nyhetsbild
Övriga annonser

Toppstjärnor på den unika musik-, mat och vinfestivalen i Inre hamnen i Vasa nästa vecka 27-28.7

Annons från Vasa Festival Sista veckoslutet i juli brakar det loss på den österbottniska kusten då Vasa återtar sin plats på den nationella festivalkartan i och med Vasa Festival som ordnas i den maritima parkmiljön i Inre hamnen i Vasa.

Mest läst senaste veckan