Däcket har fastnat runt den fyra meter långa saltvattenkrokodilens hals och djuret har regelbundet setts i floden som rinner genom Palu på ön Sulawesi. Där har den blivit en lokal sevärdhet och boende i staden har försökt att ta selfies med däckkrokodilen i bakgrunden.

– Under föregående år har vi sett att det har funnits tillräckligt med utrymme för krokodilen att röra sitt huvud, säger Haruna, chef vid den lokala naturvårdsmyndigheten.

Men på senare tid har krokodilen setts kippa efter luft när den simmat fram i floden.

– Vi kommer inte att vänta tills det att däcket stryper krokodilen.

Tidigare försök har misslyckats och hur krokodilen ska räddas är något oklart. En tanke har varit att söva den med bedövningspilar, men det finns oro över att krokodilen hinner försvinna ner i djupet innan medlet verkar. Hoppet står i stället till en fälla som ska placeras i floden när vattnet står lågt.

– Vi kommer definitivt att rädda krokodilen, men samtidigt måste jag ta hänsyn till mina anställdas säkerhet, säger Haruna.

Det är oklart hur däcket hamnade runt krokodilhalsen. En teori är att det rör sig om ett misslyckat försök att fånga den för att ha som husdjur.

Kan väga ett ton

  • Saltvattenkrokodilen (deltakrokodilen) är den största krokodilen och kan bli tio meter lång och väga ett ton.
  • Krokodilen använder sin långa stjärt för att ta sig fram i vattnet. Den lurpassar på byten i vattnet med bara ögon och näsborrar över ytan. De största krokodilerna kan fälla stora djur som kor eller zebror.
  • Krokodilen lever i områden där det är varmt året om, och de flesta arter är utrotningshotade, till följd av människors jakt.
  • Källa: NE