|

Finlands 13 EU-mandat kan bli 14

NyhetsbildZoom
Miapetra Kumpula-Natri. Foto: Arkiv/Jonas Brunnström
Europaparlamentets sammansättning kommer att förändras i och med brexit. Förslaget är att Finland får ett nytt mandat och att 51 slopas.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Storbritanniens utträde ur EU betyder att 73 stolar blir tomma. Parlamentet består i dag av 751 ledamöter från 28 länder.

I parlamentets preliminära förslag kommer man att dela ut en del av Storbritanniens platser till andra medlemsländer. Enligt det skulle Finlands 13 platser utökas till 14 i EU-parlamentsvalet 2019.

Samtidigt föreslår parlamentet att ledamöternas antal minskas med 51 till den jämna siffran 700.

– De 51 platsernas öde är ännu öppet. Det kan hända att de sparas till eventuella nya medlemsstater, skriver europarlamentarikern Miapetra Kumpula-Natri (SD) i ett pressmeddelande.

plats till i EU-parlamentet kan Finland få då britterna lämnar unionen. Men frågan är ännu inte avgjord.


Parlamentets andra förslag är införandet av alleuropeiska listor, vilket betyder att man kan rösta både på en kandidat från vilket EU-land som helst.

– Trots att man skulle besluta sig för att gå inför de alleuropeiska listorna, hinner man inte förverkliga dem inför valet 2019, säger Kumpula-Natri.

Det är EU-parlamentets utskott för konstitutionella frågor (AFCO) som har utarbetat förslaget. I februari är det dags för parlamentets omröstning och efter det hamnar ärendet på medlemsstaternas bord. I mars är det dags för Europeiska rådet att ta ställning.

– Finland måste vara vaken och försvara sitt nya mandat. Om vi parlamentariker får i genom förslaget får Finlands regering inte låta sig klivas över, säger Kumpula-Natri.

Sedan är det än en gång dags för parlamentet att rösta. Förändringarna träder i kraft på våren 2019 inför Europaparlamentsvalet. Kumpula-Natri betonar att ärendet är brådskande eftersom det kräver ändringar, bland annat i Finlands vallag.

Jag rekommenderar artikeln
Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Lokalt

Korsnäs höjer inkomstskatten, beslöt ett enhälligt fullmäktige

Korsnäs höjer inkomstskattesatsen till 21,5 procent inför 2019 men bibehåller fastighetsskatten på nuvarande nivå. Det här beslöt kommunfullmäktige enhälligt på måndag kväll.

Nyhetsbild
Lokalt

Julens räddande änglar förbereder sig på att hjälpa – De äldre i fokus i år

VASA/KORSHOLM Julen är inte bara glädje och fest. För de fattiga och ensamma innebär högtiden svårigheter. Därför förbereder sig nu Karin Äijö och fjorton andra aktivister på att dela ut matpåsar åt de fattiga för nionde året i rad.

Nyhetsbild
Lokalt

Slöjdfestival ordnas på Kvarken för tredje året i rad

På slöjdfestivalen kan du lära dig att väva i annorlunda material, nya knyttekniker eller varför inte se hur man virkar en våffla. I år vill man också locka en bredare publik, bland annat finskspråkiga och män.

Nyhetsbild
Lokalt

Sällsynt sega alger i höst – har siktats både runt Replot och långt ute till havs

NTM-centralen har fått in algobservationer från bland annat Gerby-Västervik skärgård, Replotfjärden, Köklot och Vallgrund. Alger har också noterats långt ut till havs.

Mest läst senaste veckan