Storbritanniens utträde ur EU betyder att 73 stolar blir tomma. Parlamentet består i dag av 751 ledamöter från 28 länder.

I parlamentets preliminära förslag kommer man att dela ut en del av Storbritanniens platser till andra medlemsländer. Enligt det skulle Finlands 13 platser utökas till 14 i EU-parlamentsvalet 2019.

Samtidigt föreslår parlamentet att ledamöternas antal minskas med 51 till den jämna siffran 700.

– De 51 platsernas öde är ännu öppet. Det kan hända att de sparas till eventuella nya medlemsstater, skriver europarlamentarikern Miapetra Kumpula-Natri (SD) i ett pressmeddelande.

plats till i EU-parlamentet kan Finland få då britterna lämnar unionen. Men frågan är ännu inte avgjord.


Parlamentets andra förslag är införandet av alleuropeiska listor, vilket betyder att man kan rösta både på en kandidat från vilket EU-land som helst.

– Trots att man skulle besluta sig för att gå inför de alleuropeiska listorna, hinner man inte förverkliga dem inför valet 2019, säger Kumpula-Natri.

Det är EU-parlamentets utskott för konstitutionella frågor (AFCO) som har utarbetat förslaget. I februari är det dags för parlamentets omröstning och efter det hamnar ärendet på medlemsstaternas bord. I mars är det dags för Europeiska rådet att ta ställning.

– Finland måste vara vaken och försvara sitt nya mandat. Om vi parlamentariker får i genom förslaget får Finlands regering inte låta sig klivas över, säger Kumpula-Natri.

Sedan är det än en gång dags för parlamentet att rösta. Förändringarna träder i kraft på våren 2019 inför Europaparlamentsvalet. Kumpula-Natri betonar att ärendet är brådskande eftersom det kräver ändringar, bland annat i Finlands vallag.