|

Facebooks aktie faller efter nya beskedet

Inlägg från vänner, familj och grupper prioriteras framför material från medier och företag på Facebook. Det fick företagets aktie att falla över fyra procent.– Även om man faller fyra procent i dag så är det ju bra att bolaget ser till att hålla sina kunder nöjda, säger sparekonom Joakim Bornold.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Investerarna drog öronen åt sig efter att Facebook presenterat den nya strategin.

– Man ser väl det som ett svaghetstecken att gratisinnehåll behöver lyftas upp för att få användarna att tillbringa mer tid på Facebook, säger Joakim Bornold, sparekonom på banken Nordnet, till TT.

Han tillägger att Facebook också tappar intäkter i form av reklam som får mindre fokus.

Sociala medie-jätten ska lyfta inlägg som bjuder in till meningsfulla konversationer, medan videoklipp, nyheter och företagsreklam som konsumeras passivt ska komma längre ned i flödet.

– Vi tror att vi för tillfället överskattar en aning hur mycket tid människor tillbringar på vår plattform och underskattar hur många meningsfulla dialoger de har med andra människor, säger Adam Mosseri, Facebooks vice vd till CNN.

Förändringen är viktig för att på längre sikt hålla kvar användarna vid plattformen, enligt Bornold. Och även om nyheten fått aktiekursen att falla är det bra att Facebook är aktivt och ser till att hålla användarna nöjda, enligt honom.

– Vi som använder Facebook gör det ju för att hålla kontakt med vänner och bekanta först och främst, säger Bornold.

Han påminner också om att Facebook, med många andra bolag, har haft en stark börsuppgång det senaste året och det i sin tur gör att fallhöjden är ganska stor i de här aktierna.

– Är man aktieägare i Facebook är det nog något man ska vänta sig att det kan bli ganska stora kast för värderingen är hög och förväntningen är jättehög, säger Bornold.

Bakom beslutet om förändringen finns studier som visar att användarnas "välmående" främjas mer av att interagera med vänner och familj än att passivt läsa artiklar eller titta på videor, skriver grundaren Mark Zuckerberg i ett Facebook-inlägg.

Men det är inte första gången som nätjätten lovar att prioritera vänner och familj – redan i juni 2016 gick de ut med samma besked.

Nu är det dock del av en större förändring. Enligt Zuckerberg är hans personliga mål för 2018 att fokusera på att "laga" problem på plattformen efter ett år där fejkade nyheter, inblandning i utländska val, filterbubblor och beroende av sociala medier har diskuterats.

Jag rekommenderar artikeln
Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan