Statsminister Juha Sipilä (C) har lyckats undvika den rasande debatten om regeringens aktiveringsmodell av arbetslösa. Enligt modellen måste arbetslösa aktivera sig i arbetssökandet eller förlorade 4,65 procent av sin arbetslöshetsförmån.

Hypoteksföreningen har kritiserat modellen och hävdar att den skapar skenanställda. Det vill säga, aktiveringsmodellen kommer att leda till att arbetslöshetsgraden ser bättre ut än vad den är i verkligheten.

– Det är naturligtvis inte målsättningen, utan det att människor ska få jobb och att de lediga jobben och människorna möts, säger Sipilä till Ilta-Sanomat.

Sipilä betonade att aktiveringsmodellen är endast en av regeringens sysselsättningsfrämjande åtgärder. Tanken är att underlätta arbetslösa personers övergång till att bli företagare eller börja studera.

– Det är inte meningen att plåga någon, säger Sipilä.

Han tycker att motståndare till modellen har ägnat sig åt skrämseltaktik. Man målar upp fan på väggen och skapar dålig stämning i samhället.

– När riktningen generellt sätt är den rätta försöker man skapa skandaler genom att ägna sig åt skrämseltaktik.

Han säger att aktiveringsmodellen utgår från den arbetslösas bästa. Målet är att situationer där en arbetslös person ställs inför orimliga krav inte ska uppstå. Ifall det sker måste modellen rättas till.

– Jag tror att det kommer att bli bra till slut. Man har talat om detta som en nedskärning, men man bör minnas att arbetslöshetsförmånen har blivit bättre i början av arbetslösheten i och med att självriskdagarna har minskat från sju till fem, säger Sipilä.

Sipilä uttalade sig på Centerns ordförandedagar i Helsingfors på lördagen.