|

Forskare: Farligt att ge rått kött till husdjur

Kött. Zoom
Foto: Arash Matin

Kött.

Den växande trenden att ge rått kött till hundar och katter kan leda till väldigt tråkiga följder. Forskare har analyserat kommersiella råa köttprodukter och konstaterat att de innehåller bakterier och parasiter.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Allt fler hund- och kattägare ger åtminstone ibland rått kött till sina husdjur. Tanken är att rått kött bättre motsvarar den diet som djurens ämnesomsättning ursprungligen är van vid. Som en följd har flera hund- och kattmatstillverkare börjat erbjuda produkter som innehåller rått kött.

En grupp nederländska forskare har nu analyserat 35 råa köttprodukter som är avsedda för husdjur av åtta tillverkare. Produkterna säljs frysta och ska tinas upp innan de serveras. Forskarna letade efter zoonotiska bakteriella och parasitiska patogener.

Med zoonotisk avses något sjukdomsframkallande som kan smitta mellan djur och människa.

Analysen visade att 23 procent av produkterna innehöll E. coli medan 80 procent innehöll laktamaser som producerade E. coli. Listeria monocytogenes fanns i 54 procent av produkterna och andra arter av listeria i 43 procent. Salmonella fanns i 20 procent av de testade produkterna.

Annons
Forskarna hittade även parasiter. Sarcocystis cruzi och S tenella fanns vardera i 11 procent av köttprodukterna. Toxoplasma gondii fanns i 6 procent av produkterna.

Analysen visar att det finns gott om sjukdomsframkallande patogener i råa köttprodukter till husdjur. Dessa patogener utgör en risk för både djuret och ägaren. Av den anledningen rekommenderar forskarna att man undviker djurmat som innehåller rått kött.

Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.
|

Regeringen överväger att ta i bruk beredskapslagen – fyra paragrafer aktuella

Statsminister Sanna Marin.
Foto: Lehtikuva/Vesa Moilanen

Statsminister Sanna Marin.

Regeringens diskussioner i Ständerhuset i Helsingfors avslutades efter klockan 20 på onsdagskvällen.

Vill du läsa hela artikeln?

Obegränsad tillgång till webbnyheter och e-tidningen.

1 månad för 1 €

Mest läst senaste veckan