Allt fler hund- och kattägare ger åtminstone ibland rått kött till sina husdjur. Tanken är att rått kött bättre motsvarar den diet som djurens ämnesomsättning ursprungligen är van vid. Som en följd har flera hund- och kattmatstillverkare börjat erbjuda produkter som innehåller rått kött.
En grupp nederländska forskare har nu analyserat 35 råa köttprodukter som är avsedda för husdjur av åtta tillverkare. Produkterna säljs frysta och ska tinas upp innan de serveras. Forskarna letade efter zoonotiska bakteriella och parasitiska patogener.
Med zoonotisk avses något sjukdomsframkallande som kan smitta mellan djur och människa.
Analysen visade att 23 procent av produkterna innehöll E. coli medan 80 procent innehöll laktamaser som producerade E. coli. Listeria monocytogenes fanns i 54 procent av produkterna och andra arter av listeria i 43 procent. Salmonella fanns i 20 procent av de testade produkterna.
Analysen visar att det finns gott om sjukdomsframkallande patogener i råa köttprodukter till husdjur. Dessa patogener utgör en risk för både djuret och ägaren. Av den anledningen rekommenderar forskarna att man undviker djurmat som innehåller rått kött.
Tyck till!
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.