;
|

Forskare: Farligt att ge rått kött till husdjur

NyhetsbildZoom
Kött. Foto: Arash Matin
Den växande trenden att ge rått kött till hundar och katter kan leda till väldigt tråkiga följder. Forskare har analyserat kommersiella råa köttprodukter och konstaterat att de innehåller bakterier och parasiter.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Allt fler hund- och kattägare ger åtminstone ibland rått kött till sina husdjur. Tanken är att rått kött bättre motsvarar den diet som djurens ämnesomsättning ursprungligen är van vid. Som en följd har flera hund- och kattmatstillverkare börjat erbjuda produkter som innehåller rått kött.

En grupp nederländska forskare har nu analyserat 35 råa köttprodukter som är avsedda för husdjur av åtta tillverkare. Produkterna säljs frysta och ska tinas upp innan de serveras. Forskarna letade efter zoonotiska bakteriella och parasitiska patogener.

Med zoonotisk avses något sjukdomsframkallande som kan smitta mellan djur och människa.

Analysen visade att 23 procent av produkterna innehöll E. coli medan 80 procent innehöll laktamaser som producerade E. coli. Listeria monocytogenes fanns i 54 procent av produkterna och andra arter av listeria i 43 procent. Salmonella fanns i 20 procent av de testade produkterna.

Forskarna hittade även parasiter. Sarcocystis cruzi och S tenella fanns vardera i 11 procent av köttprodukterna. Toxoplasma gondii fanns i 6 procent av produkterna.

Analysen visar att det finns gott om sjukdomsframkallande patogener i råa köttprodukter till husdjur. Dessa patogener utgör en risk för både djuret och ägaren. Av den anledningen rekommenderar forskarna att man undviker djurmat som innehåller rått kött.

Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Lokalt

Solängen får pris: Det är inte vi och de, utan vi tillsammans

ORAVAIS På Solängen i Oravais är det aldrig bråttom. Och det finns alltid anledning att ordna en hattfest eller grilla korv. Nu får det effektiverade serviceboendet pris för sitt sätt att jobba.

Nyhetsbild
Lokalt

VCS föregångare i Finland – hudcancerpatienter får hjälp i ljusrum

VASA Människor som har ytlig hudcancer kan behandlas med en kräm som aktiveras i dagsljus. Men det finländska vädret är inte optimalt och de senaste åren har även somrarna varit för molniga och kalla. Därför har Vasa centralsjukhus nu invigt Finlands första dagsljusrum för hudcancerbehandling.

Nyhetsbild
Lokalt

Sista fusionsdiskussionen har börjat

KORSHOLM Ungefär 50 personer har samlats i Toby skola för att på båda inhemska språken bolla tankar om en eventuell fusion mellan Vasa och Korsholm.

Nyhetsbild
Lokalt

Bra utbildare ska bli bättre på forskning

VASA Vasa universitet har stöpt om sin organisation ordentligt och satsar nu ännu mer på kvalitet. Det finns pengar att anställa hjärnor och sätt att hålla dem kvar, hävdar ledningen.

Mest läst senaste veckan