|

Falsk robotvarning satte skräck i Hawaii

En varningsapparat på Hawaii som ljuder vid fara. Arkivbild. Meddelandet gick bland annat ut på mobiltelefoner.
En varning om ett robotangrepp skickades ut till invånare på Hawaii, USA, i form av ett meddelande till telefonen på lördagen.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Varningen som skickades ut vid klockan åtta på morgonen lokal tid löd: "Sök omedelbart skydd. Det här är inte en övning."

Zoom

Meddelandet gick bland annat ut på mobiltelefoner. Foto: Eugene TannerDen inleddes med att en ballistisk robot hotade ön och att roboten kunde slå ned i havet eller på land inom några minuter. Människor som fick varningen uppmanades att stanna inomhus, ta skydd och hålla sig borta från fönster. Ett meddelande gick även ut i tv och radio, skriver amerikanska medier.

Dröjde en kvart

På sociala medier uttryckte många människor sin rädsla och spred skärmdumpar av meddelandet. USA:s militär säger att inget robothot har upptäckts och att meddelandet gick ut felaktigt.

Hawaiis katastrofmyndighet EMA twittrade ut "INGET robothot mot Hawaii".Det tog myndigheterna ungefär 15 minuter att gå ut med detta, och 40 minuter att skicka ett nytt telefonmeddelande till invånarna om att det första var ett falsklarm.

"Oacceptabelt"

Den amerikanska senatorn från Hawaii, Brian Schatz, säger att utskicket berodde på den mänskliga faktorn och att de ansvariga bör ställas till svars. Delstatens guvernör säger att det helt enkelt handlar om att någon tryckte på fel knapp.

"Det som hände i dag är helt oacceptabelt. Hela delstaten blev vettskrämd", skriver Brian Schatz på Twitter.USA:s president Donald Trump har informerats om felutskicket.

Den senaste tiden har spänningarna mellan USA och Nordkorea ökat, efter att Nordkorea vid upprepade tillfällen skjutit upp ballistiska robotar. Hawaii har sedan den 1 december 2017 återupptagit tester av en signal på ön som varnar för kärnvapenattacker. Den ljuder första arbetsdagen varje månad, skriver Honolulu Star-Advertiser.

Uppdaterad: 22:44

Jag rekommenderar artikeln
Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan