|

Löfven: Enskilt angrepp på Sverige osannolikt

NyhetsbildZoom
Högfjällshotellet i Sälen där Folk och Försvars rikskonferens inleds på söndagen. Arkivbild. Foto: TT
Ett enskilt militärt angrepp direkt mot Sverige är osannolikt, bedömer Sveriges statsminister Stefan Löfven i sitt tal på Folk och försvars rikskonferens. Han säger också att den militära alliansfriheten "tjänar oss väl".
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Försvarsberedningen, där samtliga riksdagspartier ingår, skrev i sin rapport före jul att ett väpnat angrepp mot Sverige inte kan uteslutas. Beredningen framhåller också att det heller inte kan uteslutas att militära maktmedel eller hot om sådana kan användas mot Sverige.

I talet använder Löfven inte försvarsberedningens formulering.

– Regeringens bedömning är fortsatt följande: Ett enskilt militärt angrepp direkt mot Sverige är osannolikt.

När han efter talet får frågor av moderatorn på konferensen, Pernilla Ström, om att hans formulering skiljer sig från försvarsberedningens skrivning säger han att det är självklart att ett angrepp inte kan uteslutas, men spelar ner skillnaderna.

Men Löfven säger också att man inte kan springa runt och prata om att kriget står för dörren.

Medan de borgerliga partierna argumenterar för ett svenskt medlemskap i försvarsalliansen Nato hävdar Löfven den militära alliansfriheten flera gånger i talet.

– Vår militära alliansfrihet tjänar oss väl, säger han i talet.

Jag rekommenderar artikeln
Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan