Med anledning av försvarskonferensen i Sälen på söndagen har Aftonbladet/Inizio genomfört en undersökning om svenska folket inställning gentemot ett medlemskap i försvarsalliansen Nato.

Mätningen visar att fler svenskar vill gå med i Nato än stanna utanför. 43 procent flaggar för ett Natomedlemskap medan 37 procent är emot. 20 procent svarar "vet ej".

Det innebär att det har skett en radikal förändring i svenskarnas inställning till försvarsalliansen. I den senaste mätningen i fjol ansåg 42 procent att Sverige skulle stanna utanför och 37 procent att Sverige skulle gå med.

I Sveriges riksdag är största delen av ledamöterna emot. Där ingår Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna.

Alliansen vill däremot att Sverige ska gå med. Hösten 2015 ändrade sig Centerpartiet och Kristdemokraterna i frågan. Moderaterna har varit pro-Nato redan länge.

Trots det är de borgerliga partierna inte eniga i frågan. Centerpartiet vill se en bred enighet bland folket innan en eventuell medlemsansökan. Centern vill även att Finland ska gå med samtidigt.