|

Stödet för Nato ökar i Sverige

NyhetsbildZoom
Natolandet Norges förra statsminister Jens Stoltenberg är försvarsalliansens generalsekreterare sedan 2014. Nu tycker allt fler svenskar att ett Natomedlemskap är en bra idé. Foto: Lehtikuva/AFP Photo/John Thys
Allt fler svenskar tycker att Sverige ska gå med i Nato, visar Aftonbladets undersökning. Samtidigt minskar motståndet mot försvarsalliansen ytterligare.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Med anledning av försvarskonferensen i Sälen på söndagen har Aftonbladet/Inizio genomfört en undersökning om svenska folket inställning gentemot ett medlemskap i försvarsalliansen Nato.

Mätningen visar att fler svenskar vill gå med i Nato än stanna utanför. 43 procent flaggar för ett Natomedlemskap medan 37 procent är emot. 20 procent svarar "vet ej".

Det innebär att det har skett en radikal förändring i svenskarnas inställning till försvarsalliansen. I den senaste mätningen i fjol ansåg 42 procent att Sverige skulle stanna utanför och 37 procent att Sverige skulle gå med.

I Sveriges riksdag är största delen av ledamöterna emot. Där ingår Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna.

Alliansen vill däremot att Sverige ska gå med. Hösten 2015 ändrade sig Centerpartiet och Kristdemokraterna i frågan. Moderaterna har varit pro-Nato redan länge.

Trots det är de borgerliga partierna inte eniga i frågan. Centerpartiet vill se en bred enighet bland folket innan en eventuell medlemsansökan. Centern vill även att Finland ska gå med samtidigt.

Jag rekommenderar artikeln
Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan