Tammerfors, Helsingfors, Mellersta Finlands centralsjukhus i Jyväskylä och Satakunda centralsjukhus i Björneborg är nära att uppfylla jourkriterierna – men sjukhusen saknar en eller två specialiteter som krävs.


Jourlagen, som anger vilka sjukhus som har omfattande jour, trädde i kraft i början av fjolåret.

– Under de kommande åren kommer alla sjukhus inte att fylla kriterierna, säger Ari Palomäki, professor i akutmedicin vid Tammerfors universitet i en intervju med Lännen Medias tidningar.


Det förvånar inte Palomäki som säger att specialiseringskraven är så pass stränga att små centralsjukhus som till exempel sjukhusen i Lappland och i södra Karelen inte har möjlighet att uppfylla dem.

Palomäki hoppas att fördelningen mellan de 12 joursjukhusen inte innebär att andra centralsjukhus som gör ett kvalitativt arbete hamnar i skymundan. En uppdelning mellan stora sjukhus med omfattande jour och små sjukhus kan enligt Palomäki leda till att beslutsfattandet fokuserar på servicen vid de större sjukhusenheterna.


– En sådan väg är dålig ur patientens synvinkel.

I Vasa, Björneborg, Lahtis, Seinäjoki, Tavastehus, Kotka och Joensuu finns samma befolkningsunderlag men endast några är sjukhus med omfattande jour säger Palomäki.