Helsingforspolisen misstänker en kring tjugoårig man för över femtio bedrägerier under januari 2017 till januari 2018. Mannen utgav sig för att sälja Playstation 4 Pro-spelkonsoler och andra varor på en handelsplats på webben. I verkligheten sålde han bara bluff och båg.

– Enskilda godtrogna köpare betalade totalt tusentals euro på mannens bankkonto utan att se varorna, säger kriminalkommissarie Ville Kiviniemi i ett pressmeddelande.

Mannen häktades i Helsingfors tingsrätt i fredags.

Polisen anser att det är en dålig idé att betala för varor man inte sett och uppmanar allmänheten att inte göra det. Ska man köpa produkter på webben är det alltid bäst om man kan träffas för att inspektera varan.

– Ifall man inte kan träffas rekommenderar vi att man kommer överens om att skicka varan med postförskott och så kallad granskningsrätt. Då kan köparen granska varan innan hen betalar, säger Kiviniemi.

De flesta handelsplatserna på webben har instruktioner om hur transaktioner kan skötas på ett tryggt sätt. Ifall man misstänker att man blivit lurad ska man göra en polisanmälan så fort som möjligt.