Finansminister Petteri Orpo (Saml) har lyssnat på kritiken och lovar nu extra resurser till arbetskraftsmyndigheterna. Aktiveringsmodellen har kritiserats med hänvisning till att arbetskraftsmyndigheterna inte har tillräckliga resurser för att erbjuda den service som modellen förutsätter, rapporterar nyhetsbyrån STT.

Resurserna kan knipas från Arbets- och näringsministeriets oanvända budgetmedel från i fjol. Enligt preliminära uppgifter kan medlen uppgå till 70 miljoner euro. Beslut om användningen av medlen kan fattas i samband med vårens tilläggsbudget.

Orpo säger att han kommer att diskutera satsningen med arbetsminister Jari Lindström (Blå). På ett principiellt plan kom regeringen överens om ärendet i ett möte mellan regeringspartiernas ordförande i fredags.

– Då regeringen är överens om tilläggsbudgeten, kan arbetskraftsmyndigheterna använda större summor än hittills bestämt redan i början av året, säger Orpo till STT.

Alla oanvända budgetmedel lovar Orpo inte, men inom ramen för dem torde det finnas nog för att förbättra servicen.

Aktiveringsmodellen trädde i kraft vid årsskiftet. I korthet går den ut på att en arbetslös person aktivt måste söka jobb eller delta i sysselsättningsfrämjande åtgärder. Ifall personen inte gör det sjunker dennes arbetslöshetsförmån med 4,65 procent.