– Resultaten är slående. Trots att kvinnorna fick äta obegränsat var viktnedgången bestående efter två år. Ännu viktigare än vikten var de påtagligt förbättrade nivåerna av blodfetter och tecken på minskad inflammation, säger Caroline Blomquist, doktorand vid Institutionen för folkhälsa och klinisk medicin vid Umeå universitet, i ett pressmeddelande.

I två år har Blomqvist följt 70 postmenopausala kvinnor med ett kroppsmasseindex BMI över 27, det vill säga övervikt. Hälften av kvinnorna åt enligt de nordiska näringsrekommendationerna medan hälften följde en paleolitisk diet, ofta kallad stenålderskost. Grupperna hade inte några särskilda restriktioner för hur mycket de fick äta.

Kvinnorna följdes upp efter ett halvt år och efter två år. Kvinnorna som åt stenålderskost gick ned från ett genomsnitt på 87 till 78 kilogram, i gruppen som följde de nordiska näringsrekommendationerna var motsvarande nedgång 86 till 80 kilogram. Kvinnorna som åt stenålderskost fick en mer påtaglig minskning av farlig bukfetma, och tydligt sänkta nivåer av fettsyror och blodfetter som anses vara av stor betydelse för utveckling av typ 2-diabetes och hjärtkärlsjukdom. Man kunde också se att enzymer som är inblandade i kroppens fettinlagring var mindre aktiva i stenåldersgruppen.

– Studien visar att den paleolitiska dieten med hög andel omättade fetter var hälsosammare för den här gruppen kvinnor, även om de nordiska näringsrekommendationerna också gav positiva hälsoeffekter, säger Caroline Blomquist.