|

Fjärilssamling ställs ut på Österbottens museum

NyhetsbildZoom
Apollofjäril. Foto: Sonja Ahola
Jakobstadsbon Emil Johannes Sjöholms fjärilssamling visas i Österbottens museums miniutställningsserie "Glimtar ur samlingarna" i januari–mars.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Emil Johannes Sjöholm (f.d. Jokela, 1894–1989 Jakobstad) var jägare och långvarig arbetstagare vid Strengbergs tobaksfabrik.

Hans fjärilshobby började den 27 juli 1932 då han var på en båttur med sina barn. Deras entusiasm fick honom att samla fjärilar och andra insekter på en holme. Hobbyn ledde slutligen till en fjärilssamling på 5000 exemplar som han vid 90 års ålder donerade till natur­föreningen Ostrobothnia Australis.

Fjärilarna i samlingen är både dag- och nattaktiva storfjärilar. Samlingen är betydelsefull, eftersom den representerar ett utmärkt urval från ett begränsat område (Jakobstadstrakten) över en lång tidsperiod.

Sjöholm själv betraktade trakten som besvärlig för en samlare, då den ligger antingen för långt norrut eller för långt söderut för många fjärilsarter. Samtidigt är området mångsidigt med skogar, myrar, åkrar och stränder.

Sjöholm gick in vid 1:a kompaniet i 27:e jägarbataljonen i Tyskland den 4 november 1915. Efter att han hade kommit till Vasa som vicefältväbel med jägarnas huvudtrupp den 25 februari 1918 blev han kommenderad till inbördeskriget, där han var gevärsledare, vapenmästare och vapen­förråds­föreståndare. Han deltog i striderna vid Lembois (Lempäälä), Kämärä och Viborg.

Under vinter- och fortsättnings­kriget var Sjöholm lokal chef inom skyddskåren i Jakobstad och förbindelseofficer för de tyska trupperna.

Kommentarer
|

Five steps gör midvinter-spelning i Kristinestad

Jazzkvintetten Five steps spelar fusion på Jungman i Kristinestad på fredag.
Bästa läsare
För att fortsätta läsa behöver du ha en prenumeration och vara inloggad.
1 månad för 1€
Lokala nyheter när du vill, var du vill.
Ja tack!

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Sport

Fjärde raka förlusten för Sport: "Ingen usel insats"

ISHOCKEY Sport rådde inte på ligans formstarkaste lag. Pelicans hade bra drag i målskyttet och vann välförtjänt på Kopparön.

Nyhetsbild
Lokalt

Rapport: HPV-vaccin för pojkar sparar miljoner – "Cancer dyr att vårda"

Genom att vaccinera både flickor och pojkar mot HPV-viruset kunde omkring 300 cancerfall varje år förhindras, enligt Institutet för hälsa och välfärd (THL).   – Det är också en jämställdhetsfråga, säger överläkare Tuija Leino på THL.

Nyhetsbild
Lokalt

Församlingsrådet om prästers uttalande om homosexuella: Vi kan inte bestraffa

Kyrkoherden och kaplanen i Kristinestads har uttalat sig nedsättande om homosexuella. Församlingsrådets händer är bundna.

Nyhetsbild
Lokalt

Vasaborna får längre kö till läkare på hälsostationerna – Överläkare är bekymrad

Väntetiden till läkare på hälsostationerna i Vasa blir längre i år. En av orsakerna är svårigheten att rekrytera läkare.

Mest läst senaste veckan