|

Fjärilssamling ställs ut på Österbottens museum

NyhetsbildZoom
Apollofjäril. Foto: Sonja Ahola
Jakobstadsbon Emil Johannes Sjöholms fjärilssamling visas i Österbottens museums miniutställningsserie "Glimtar ur samlingarna" i januari–mars.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Emil Johannes Sjöholm (f.d. Jokela, 1894–1989 Jakobstad) var jägare och långvarig arbetstagare vid Strengbergs tobaksfabrik.

Hans fjärilshobby började den 27 juli 1932 då han var på en båttur med sina barn. Deras entusiasm fick honom att samla fjärilar och andra insekter på en holme. Hobbyn ledde slutligen till en fjärilssamling på 5000 exemplar som han vid 90 års ålder donerade till natur­föreningen Ostrobothnia Australis.

Fjärilarna i samlingen är både dag- och nattaktiva storfjärilar. Samlingen är betydelsefull, eftersom den representerar ett utmärkt urval från ett begränsat område (Jakobstadstrakten) över en lång tidsperiod.

Sjöholm själv betraktade trakten som besvärlig för en samlare, då den ligger antingen för långt norrut eller för långt söderut för många fjärilsarter. Samtidigt är området mångsidigt med skogar, myrar, åkrar och stränder.

Sjöholm gick in vid 1:a kompaniet i 27:e jägarbataljonen i Tyskland den 4 november 1915. Efter att han hade kommit till Vasa som vicefältväbel med jägarnas huvudtrupp den 25 februari 1918 blev han kommenderad till inbördeskriget, där han var gevärsledare, vapenmästare och vapen­förråds­föreståndare. Han deltog i striderna vid Lembois (Lempäälä), Kämärä och Viborg.

Under vinter- och fortsättnings­kriget var Sjöholm lokal chef inom skyddskåren i Jakobstad och förbindelseofficer för de tyska trupperna.

Kommentarer
|

Matlagning orsakade brand i höghus – invånare tog sig ut på balkongen

Nyhetsbild
Här, på Abborrvägen 4, uppstod en liten brand på tisdag. Foto: Alexandra Furu
Tre ambulanser, polis och brandkår ryckte ut till ett hyreshus i Brändö på tisdag.

Mest läst senaste veckan