Finland gästas av utländska valobservatörer som på inbjudan av Justitieministeriet ser till att valet uppfyller de internationella kvalitetskriterier som ställs på demokratiska, öppna och rättvisa val.

– Vi har bland annat granskat hur man identifierar väljarna och hur valhemligheten tryggas i vallokalerna, säger direktör John Ault från den brittiska organisationen Democracy Volunteers.

Ault leder ett team på sex personer som besöker vallokaler i huvudstadsregionen på söndagen. Democracy Volunteers är Storbritanniens största ideella organisation som observerar att allt går rätt till i samband med politiska val. Organisationen är ekonomiskt oberoende och tar inte emot ekonomiska understöd från statliga myndigheter. Democracy Volunteers har säte i London och sysselsätter omkring 100 valobservatörer som jobbar globalt.

– Även om det mesta fungerar klanderfritt här i Finland så är ingen demokrati perfekt. Alltid finns det något som man kan vidareutveckla och förbättra. Vår uppgift är att hjälpa enskilda länder att förädla demokratin och lägga fram konkreta förslag till förbättringar, säger John Ault.

Democracy Volunteers kommer att publicera sin rapport inom 7-10 dagar efter att valresultatet har offentliggjorts. Rapporten kan laddas ned på organisationens webbsida.

Utöver Democracy Volunteers observeras det finska presidentvalet även av organisationen International Elections Study Center (IESC) som följer med presidentvalet i Joensuu med omnejd. Organisationen, som har sitt säte i Litauen, leds av den svenske generalsekreteraren Martin Ängeby.