Det är med framtidstro och tillförsikt som chefredaktör Kenneth Myntti skjuter startskottet för Österbottens Tidnings 10-årsjubileum. ÖT har vissa ljuspunkter i sin upplagestatistik och mediebranschen håller rent generellt på att återhämta sig ur sin strukturella kris.

– Läsarna har börjat inse mervärdet av digitaliseringen. Där får de snabbt ta del av nyheter från närområdet, men också från hela världen. Men vi glömmer inte våra trogna papperstidningsprenumeranter, även om vårt sätt att arbeta i dag är mer webbdrivet än tidigare är papperstidningen fortfarande en viktig produkt.

Prenumeranterna är livsviktiga för ÖT, därför bjuds de in till kalaset.

– Tack vare samarbete med Thomas Enroth och Robban Hagnäs kan vi dela ut ett antal konsertbiljetter både till våra nuvarande prenumeranter och till de som vill bli våra prenumeranter. I Jakobstad blir det en konsert med Idolvinnaren Chris Kläfford den 18 maj och i Karleby en konsert med Wentus Blues Band den 21 april.

Exakt hur biljetterna kommer att delas bland nya och gamla prenumeranter kommer att framgå av annonseringen och genom de mejlutskick ÖT gör direkt till prenumeranterna.

– Vi har valt att satsa på två olika slags konserter eftersom alla inte gillar samma typ av musik och även för att markera tidningen som en mötesplats där det lokala konfronteras med intrycken utifrån. WBB är lokala förmågor medan Chris Kläfford är en gästartist som kan tänkas vara populär hos den del av läsarna som tittar på Sveriges TV.

Direkt från starten var Norra Posten (som Österbottningen hette i början) och Jakobstads Tidning viktiga aktörer i lokalsamhället. Fortsättningsvis har lokaltidningen en viktig roll både som demokratins vakthund, debattforum och historieskrivning.

– När man bläddrar i Jakobstads Tidnings och Österbottningens historiker slås man av hur framträdande roll en tidning har och alltid har haft i ett samhälle, bland annat för att sprida information och för att bilda opinion kring någon enskild fråga. Hur skulle historieskrivningen se ut utan den dokumentation av samtiden som gjorts och görs av tidningarna?

Även om 10 år låter som en kort tid så har det hänt en hel del under Österbottens Tidnings livstid.

– 2017 var ett positivt år. ÖT i Jakobstad flyttade till en ny lokal, visserligen mindre än den förra men anpassad för verksamheten och centralt belägen i en dynamisk campusmiljö. Satsningen i norr har också burit frukt, i dag har vi till och med fler pappersprenumeranter i Karleby än vi hade för ett år sedan. De som hör av sig är betydligt mer positiva till oss än för några år sedan, säger Myntti.
I dag har vi till och med fler pappersprenumeranter i Karleby än vi hade för ett år sedan.
Kenneth Myntti
Chefredaktör för Österbottens Tidning

Österbottens Tidning har ett stort spridningsområde och att slå ihop två tidningar med så utpräglade, lokala profiler som Jakobstads Tidning och Österbottningen var inte enkelt. Många trogna prenumeranter upplevde att de förlorat sin tidning och bara tvingades läsa om sådant som försiggick i grannstaden.

– Efter att ÖT började utkomma i två olika upplagor har den kritiken tystnat. Vi gör alltså en norr- och en sydversion av ÖT. Det som skiljer versionerna är de tre första sidorna. Men nästan allt material ingår i båda versionerna, det är i princip bara upplägget och storleken på artiklarna som varierar.

På själva tioårsdagen den 23 maj utkommer en jubileumstidning, både i digital och pappersform.

Österbottens Tidning

  • Första numret av Österbottens Tidning utkom den 23 maj 2008. ÖT är en sammanslagning av Jakobstads Tidning och Österbottningen.
  • Både Österbottningen och Jakobstads Tidning är i princip jämngamla, de skulle båda ha fyllt 120 år i år.
  • Men beaktar man att Österbottningen är en fortsättning på Norra Posten skulle Österbottningen ha fyllt 135 år i år.
  • Det som firas som ett tioårsjubileum är egentligen ett tredubbelt tidningsjubileum.
  • Källor: Ole Granholm: Historiska nedslag, Alf Snellman: Tidsbilder.