|

Krogshowen "På veijin" drar i gång igen

NyhetsbildZoom
Johannes Björkqvist och Roy Mäki-Fränti säger att det möjligtvis är sista gången som "På veijin" ordnas. Men det säger de varje år. Foto: Pontus Nyqvist
Den österbottniska versionen av det svenska tv-programmet "På spåret" är en stor succé särskilt bland studerande. På fredag är det dags för en ny omgång. – I år har vi samma koncept som tidigare men kryddar det med nya inslag, säger arrangören Johannes Björkqvist.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

I år är det femte gången som Johannes Björkqvist ordnar "På veijin". Kollegan Roy Mäki-Fränti medverkar för andra året. Det var under ett samtal med en vän som Björkqvist fick idén till tävlingen.

– Min kompis pratade om "På spåret" och där föddes idén. Jag tänkte att varför inte göra något liknande här i Vasa. Jag och min kompis Rasmus Snåre utformade sen detaljerna kring showen, säger Björkqvist.

"Vi ville skapa ett seriöst program som kräver lite planering och eftertanke"
Johannes Björkqvist

På veijin har haft samma vinnande koncept sedan början, och publiken flockas till krogshowen på tävlingsdagen. Programmet består av två deltävlingar och en final som ordnas i februari och mars. I den första omgången tävlar Hanken mot Novia, sedan tävlar statsvetarna mot pedagogerna från Åbo Akademi. I finalen, som ordnas i mars, möts vinnarna från de tidigare omgångarna. Deltagarna får olika frågor som varierar i svårighetsgrad och ska utgående från dem gissa sig till var de är.

– "På veijin" är som ett potpurri av olika spel och program. Tidigare år har deltagarna till exempel försökt lista ut vem en viss person är som i "Vem där?", säger Björkqvist.

– Trots att konceptet är detsamma blir det ändå alltid en ny och spännande upplevelse på grund av att det inte är samma personer som är med varje år, säger Mäki–Fränti.

I år innehåller tävlingen nya inslag, men arrangörerna är inte villiga att avslöja mer än så.

– Nej, det vill jag inte ännu berätta, vi låter det vara en hemlighet, säger Björkqvist.

Tidigare år har deltagarna kommit från lite olika ställen, till exempel sportföreningar och politiska partier. Nu är det däremot främst studerande som medverkar. Dels beror det på att Björkqvist och Mäki–Fränti ville ordna ett mer seriöst evenemang för studerande, dels var programmet en sådan succé bland högskolorna att det kändes naturligt för dem att fortsätta på det spåret. Alla är ändå välkomna som publik.

– Det ordnas en hel del sitzar och liknande evenemang för Vasas studerande. Vi ville skapa ett seriöst program som kräver lite planering och eftertanke, säger Björkqvist.

Björkqvist och Mäki-Fränti lovar att tävlingen blir kul både för de som tävlar och för publiken. Det är inte meningen att håna och skratta åt dem som inte kan svara på frågor som verkar lätta.

– Trots att deltagarna är nervösa före tävlingen brukar de vara mycket nöjda efteråt, säger Björkqvist.

"På veijin"

  • En österbottnisk version av det svenska tv-programmet "På spåret".
  • Med hjälp av ledtrådar ska deltagarna lista ut till vilken stad eller ort de är på väg.
  • Indelad i tre tävlingar som ordnas på Oliver´s Inn med start den 16 februari.
  • Den andra deltävlingen hålls den 9 mars och finalen den 16 mars.

Jag rekommenderar artikeln ()
Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Inrikes

Seglare räddades i hårt väder på Norra Östersjön

Två seglare råkade i sjönöd under tisdagskvällen efter att deras segelbåt började läcka och rodret gått sönder. Sjöbevakningen räddade seglarna med helikopter.

Nyhetsbild
Inrikes

Finländarnas införsel av snus ökar fortfarande

Finländska resenärer förde in 15,9 miljoner snusdosor och 469 miljoner cigaretter i Finland mellan april 2017 och maj 2018.

Nyhetsbild
Lokalt

Medicinen var för dyr och Lucas fick ingen hjälp – Nu får han äntligen behandling

VASA Lucas Räisänen lever med en obotlig muskelsjukdom. Den medicin som skulle kunna hjälpa honom var för dyr, ansåg Finland. Tills i maj, då kom glädjebeskedet: Lucas ska få testa den nya medicinen.

Nyhetsbild
Lokalt

Kaskö förbereder rivning av gamla lågstadiet

Vad kostar det att riva gamla lågstadiet i Kaskö, vad sker med lösöret, vad ska tas till vara, vad ska säljas, vad ska arkiveras och vad ska förstöras? Frågorna är många när Kaskö funderar på framtiden för den drabbade skolbyggnaden.

Mest läst senaste veckan