Utanför dörren i Sanaa rasar ett förödande krig som aldrig tycks ta slut. När ännu en flygbomb slår ner i närheten gör 30-åriga Alma Hashem sitt bästa för att låtsas som om allt är som vanligt.

Det viktigaste är att tvååriga Lamma ska känna sig trygg, skyddad från den grymma verkligheten så länge som det bara går. Att hon ska få en chans att vara ett barn som alla andra.

– När jag hör ljudet av bomber låtsas jag att det kommer från en fest eller att det är fyrverkerier, så att det blir något som min dotter kan skratta åt i stället för att bli rädd, säger Alma Hashem i telefon från Sanaa.

– Samtidigt är hon född under bomber och beskjutning, så hon har kanske vant sig vid det här laget eftersom hon inte känner till något annat än krig.

Ljudet av bombflyg är sedan mars 2015 en del av vardagen i Jemens rebellkontrollerade huvudstad Sanaa. Då inledde en saudiskledd militärallians kriget mot de Iranstödda Huthirebellerna, men attackerna har även träffat allt från sjukhus till begravningar och bröllop – och tusentals civila jemeniter har dödats.

Förutom Sanaa kontrollerar Huthirebellerna stora delar av norra Jemen. Sedan i december, då de dödade den inflytelserike ex-diktatorn Ali Abdullah Saleh, har de försökt att konsolidera sin makt genom hårdföra metoder.

Vägspärrarna runt huvudstaden har blivit många fler, mobiltelefoner söks igenom på jakt efter kritiska röster och hundratals människor har gripits.

Zoom

Det kanske ser ut som ett fyrverkeri – men elden kommer från en flygräd mot en militärbas i Sanaa. Foto: TT/AP


Samtidigt utbröt nyligen strider mellan regeringstrogna styrkor och separatister i Aden i södra Jemen. Det innebar ännu en brinnande frontlinje i ett krig som har fått FN att larma om den värsta humanitära krisen i världen, och det i ett land som innan kriget var ett av de fattigaste.

– Varje dag blir situationen ännu lite sämre, det är värre än någonsin. Det känns som om jag kan dö närsomhelst och ingen skulle ens fråga hur det gick till eller varför det hände, säger Alma Hashem.

Men livet handlar inte bara om att ständigt kalkylera risker för att kunna kryssa mellan raketerna.

Priset på mat och bensin har dessutom skjutit i höjden samtidigt som det har gått över ett år sedan statligt anställda fick betalt för sitt arbete. Många säljer nu sina sista ägodelar i ett försök att överleva.

När Alma Hashem får sin lön från den internationella hjälporganisationen som hon arbetar på sparar hon en del till sig själv och sin dotter och ger resten till några andra familjer som är i behov av hjälp.

– Ekonomin har kollapsat helt. Folk har inte råd att äta eller dricka, de kan nästan döda varandra för en bit bröd. Här finns inget värdigt liv längre, säger hon.

– Många familjer har ingenting kvar, de är helt beroende av biståndsorganisationerna för att få tag i lite vete, socker eller olja. Men ibland går det en månad innan de får någon hjälp.

När TT var i kontakt med Alma Hashem för lite mer än ett år sedan ville hon vara kvar i Jemen. Men den senaste tidens försämrade säkerhetsläge har fått henne på andra tankar.

– Får jag möjlighet att ta med mig min dotter och fly någonstans, var som helst, då kommer jag att ta den. Det är outhärdligt att gå runt och inte veta vad som ska hända i morgon, säger hon.

– Jag är trött på att leva så här och det kommer att ta väldigt lång tid innan kriget tar slut.

Civila betalar högsta priset

  • Huthirebellerna svepte över Jemen 2014, tog kontroll över stora delar av landet och drev bort Abd Rabbu Mansur Hadis internationellt erkända regering året därpå. Rebellerna håller fortfarande mycket av norra Jemen och huvudstaden Sanaa, där de flesta av landets över 28 miljoner invånare bor.
  • Som vanligt är det civilbefolkningen som har drabbats hårdast av konflikten. Omkring 10 000 personer beräknas ha dödats – många av dem civila – sedan en militärallians ledd av Saudiarabien började flygbomba rebellmål i mars 2015.
  • Konflikten ses som ännu ett krig genom ombud mellan Saudiarabien och Iran, eftersom de senare kopplas ihop med Huthirebellerna. Striderna har drivit över två miljoner människor på flykt, orsakat en koleraepidemi och drivit det redan fattiga landet mot svältens rand.
  • Källa: Reuters