ANC:s mäktiga verkställande utskott har möjlighet att besluta om ett så kallat återkallande av Zuma från presidentämbetet, och detta ska nu alltså ha skett enligt medieuppgifter. Men det har inte bekräftats officiellt.

Uppgifterna kommer efter det att utskottet haft ett 13 timmar långt möte.

– Vi har bestämt oss för ett återkallande av Zuma. Men han inte fått veta det än, säger en högt uppsatt källa inom ANC till Reuters.

Cyril Ramaphosa valdes till ny partiordförande i december. SABC har rapporterat att Ramaphosa setts anlända till presidentens residens.

– Cyril åkte dit för att prata med honom, säger källan till Reuters och tillägger att det blev hetsiga diskussioner i utskottet när Ramaphosa kom tillbaka kring om Zuma skulle avsättas eller inte.

Zuma ska vid mötet ha fått ett ultimatum: avgå självmant eller så kommer utskottet att besluta om ett återkallande av presidentämbetet, enligt SABC. Inte heller dessa uppgifter har bekräftats.

Ingen i ANC:s ledning eller Zumas egen talesperson har gått att nå för en kommentar.

Den senaste tiden har flera högt uppsatta partiföreträdare vänt presidenten ryggen. Samtidigt anser Zumas försvarare att han bör sitta kvar resten av mandatperioden, som sträcker sig till nästa år.

Zuma, som hittills avvisat alla avgångskrav, kan välja att trotsa ett beslut om återkallande. Men om han gör det hotas han av både en misstroendeomröstning i parlamentet och en riksrättsprocess.

I ett sådant läge riskerar 75-åringen att avsättas under förnedrande former och mister möjligheten till en fördelaktig uppgörelse vid en frivillig avgång.

Fakta: ANC

  • Afrikanska Nationalkongressen (ANC) bildades 1912, organisationen fick sitt nuvarande namn 1923. Målet var utökade rättigheter för Sydafrikas svarta befolkning.
  • När det av vita afrikander dominerade Nationalistpartiet kom till makten 1948 infördes formellt apartheid, rasåtskillnadspolitik.
  • ANC genomförde fredliga protester men under 1960-talet beslöt organisationen att kampen mot apartheidregimen också skulle bli väpnad. En av dem som fängslades under denna tid var Nelson Mandela.
  • Mandela frigavs 1990 efter att han inlett förhandlingar med Nationalistpartiet om en fredlig övergång till ett demokratiskt Sydafrika. År 1994 hölls de första demokratiska valen i Sydafrika. ANC vann stort och Nelson Mandela blev landets förste svarte president.
  • ANC har sedan dess behållit sin majoritet i parlamentet.