På fredag är president Sauli Niinistö i Vilnius för att delta i hundraårsjubileet av återupprättandet av Litauen som en självständig stat. I festen deltar också bland annat Estlands, Lettlands, Tysklands och Islands presidenter samt företrädare för det danska och svenska kungahuset.

Litauens president Dalia Grybauskaite tar emot gästerna på Presidentpalatset där de baltiska flaggorna hissas ländernas hundraårsjubileum till ära. Efter ceremonin förflyttar sig gästerna till en gudstjänst i Vilnius domkyrka. Besöket avslutas med en gemensam lunch på storhertigens palats.

Från Vilnius fortsätter Niinistö till den internationella säkerhetskonferensen i München som äger rum den 16–18 februari. I år är temat för konferensen Europeiska unionens roll som en global aktör och unionens relation till Ryssland och Förenta staterna.

Fokus ligger också på konflikterna i Mellanöstern, den politiska utvecklingen i Sahelbältet söder om Sahara samt vapenkontrollen. På lördag deltar Niinistö i en paneldiskussion om säkerheten i den arktiska regionen.

I samband med konferensen har president Niinistö även bilaterala möten med bland annat Ukrainas president Petro Porosjenko.

Säkerhetskonferensen i München ordnas sedan 1963 och samlar 500 inflytelserika personer inom utrikes- och säkerhetspolitik.