Insprängd mellan Tadzjikistan, Kina och Pakistan sträcker den långsmala Wakhankorridoren ut sig bland Pamirs skrovliga bergstoppar. Området, tidigare buffertzon under de brittiska och ryska imperiernas maktkamp, är hem för omkring 12 000 nomader.

Den som vill ta sig hit – eller härifrån – har en svår färd till fots, häst eller jak, framför sig. Resan, genom den så kallade Pamirknuten där tre av världens högsta bergskedjor sammanfaller, görs bara av ett fåtal varje år.

Som ett resultat av det lever människorna här skyddade från den verklighet som präglar livet på många andra platser i Afghanistan, ett land sedan 1979 svårt prövat av sovjetisk invasion, inbördeskrig, extremistiska talibaner och numera också IS-jihadister.

Zoom

Så här kan det se ut i ett typiskt hem i Wakhan, där det ofta eldas jakdynga för att sprida värme. Foto: T/AP/Massoud Hossaini


– Talibaner, vad är det? frågar Sultan Begium när hon träffar nyhetsbyrån AFP:s reporter i sitt hem.

– Krig, vilket krig? Det har aldrig varit krig, fortsätter hon.

Andra har lyckats installera satellit-tv som visar bilder från Kabuls politiska liv, en skarp kontrast till tillvaron på en plats där tiden annars i princip tycks ha stått stilla.

I Wakhan kretsar livet kring boskapsskötsel och det är också med djuren som invånarna bedriver affärer med handelsresande som på sommaren kommer ridande med kläder och andra nödvändigheter.

I utbyte mot en jak går det att få tio kilogram te och tre varma mössor är lika mycket värda som ett får, enligt AFP som också har fördjupat sig i sekundärvalutan jaksmör, som lagras i ihopsydda magar på döda getter eller får. Det ses som en delikatess, värt tio paket cigaretter eller sex till åtta par strumpor.

Jakbajs används också som grund för brasor. I Wakhankorridoren är det minusgrader över 300 dagar om året och få träd och fåglar klarar av det brutala klimatet.

Zoom

Unga flickor på väg till sin skola i Wakhan i nordöstra Afghanistan. Foto: TT/AP/Massoud Hossaini


Och även om konflikterna är avlägsna är livet svårt på andra sätt.

Fattigdomen är utbredd, lättare sjukdomar som influensa kan få förödande konsekvenser och många använder sig av den enda lindring som finns tillgänglig: opium.

– Det är den enda afghanska identiteten vi har. Alla är beroende av det, säger Nazar.

Buffertzon mellan imperier

  • Större delen av Afghanistan består av otillgängliga bergsområden med toppar på upp emot 7 000 meter över havet. Den långsmala Wakhankorridoren i de nordöstra delarna av landet skjuter in som en kil mellan Tadzjikistan och Pakistan i bergsmassivet Pamir. Den gränsar också till Xinjiang i Kina.
  • Området där de tre bergskedjorna Hindukush, Karakoram och Pamir möts kallas ofta för Pamirknuten.
  • Korridoren är ett resultat av det stora spelet. Den tillfördes Afghanistan under kung Abdur Rahmans styre, som ett sätt att hålla de ryska och brittiska imperierna åtskilda. Den är omkring 210 kilometer lång och mellan 20 och 60 kilometer bred.
  • Wakhankorridoren befolkas främst av jordbrukare från folkgruppen wakhi samt kirgiziska nomader. Den var en gång en del av Sidenvägen. Här finns också Afghanistans främsta habitat för snöleoparder.
  • Källa: Landguiden, Reuters