;
|

Prins Henrik av Danmark är död

NyhetsbildZoom
Prins Henrik på en bild från 2012. Foto: Henrik Montgomery/TT
Danmarks prins Henrik är död. Prinsen gick bort strax före midnatt, 83 år gammal. Vid hans sida fanns drottning Margrethe och parets två söner.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Efter att ha varit sjuk i flera veckor somnade prins Henrik in klockan 23.18 på tisdagskvällen, meddelar det danska kungahuset. Han lades in på Rigshospitalet den 28 januari efter att ha insjuknat under ett besök i Egypten. Prinsen hade en godartad tumör i vänstra lungan.

I höstas meddelade kungahuset att prins Henrik led av demens. Men redan i december 2015 sade drottningen i sitt nyårstal att prinsen skulle dra ned på sina offentliga framträdanden, och han levde sedan dess ett liv utanför strålkastarljuset.

Prins Henrik kommer särskilt att bli ihågkommen för att han alltid stöttat drottningen, enligt danske historikern och hovexperten Lars Hovbakke Sørensen.

– Det har hjälpt henne att kunna utföra arbetet professionellt och bra, så att hon blev en av de mest populära monarkerna i det moderna Europa, säger han till Ritzau.

Det danska kungaparet har två söner, Frederik och Joachim, och åtta barnbarn. Kronprins Frederik avbröt sin vistelse vid OS i Sydkorea efter uppgifter om att pappans hälsotillstånd allvarligt förvärrats.

Även prinsens lillasyster Catherine de Monpezat som bor i Frankrike besökte sin bror i helgen, rapporterar Danmarks Radio (DR).

Det finns inga uppgifter om dödsorsaken.

Prinsen flyttades nyligen från sjukhuset till Fredensborg slott på norra Själland, där han ville tillbringa sin sista tid.

– Här kan prinsen vara tillsammans med sin familj, i en miljö som betyder något för honom, sade det danska kungahusets kommunikationschef Lene Balleby då till Billed-Bladet.

Prins Joachim och kronprins Frederik lämnade slottet klockan 00.35 i varsin bil, skriver Ekstrabladet , som även har bilder när prinsarna kör därifrån. Joachim var där med sonen Felix.

Zoom

Prins Henrik av Danmark, 2014. Foto: Lise Åserud/NTB scanpix/TT


Henri Marie Jean André de Laborde de Monpezat från Frankrike fick namnet prins Henrik av Danmark i juni 1967 när han gifte sig med dåvarande kronprinsessan Margrethe.

Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen säger att det är "med stor sorg" som han tagit emot beskedet om prinsens död.

"Prins Henriks liv rymmer hela världen. Från en barndom i Hanoi till gymnasiet i Cahors. Från studier i Saigon till värnplikt i Algeriet. Från en diplomatisk karriär i London till att bli en uppskattad samlingspunkt för den kungliga familjen i Danmark", säger statsministern i ett uttalande, enligt Ritzau.

Begravningsceremonin äger rum 20 februari i Christiansborgs slottskyrka, meddelar danska hovet.

Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Lokalt

Stora markbyggen ändrar Sandviken i grunden

De närmaste två åren betyder stora förändringar i Sandviken. En del av motorvägen blir gata, det ska byggas parkeringsplatser, två rondeller och nya gator. Och inte minst: Vasa får en ny konstisbana och bobollsplanen flyttas.

Nyhetsbild
Kultur

KAJ:s musikal "Gambämark" skildrar österbottniskt paradis

En föreställning starkt inspirerad av Vörå spelmansklubb och Lejonkungen. Så beskrivs den nya musikalen "Gambämark" av och med humorgruppen KAJ. Den 7 april släpps biljetterna.

Nyhetsbild
Lokalt

Amfetaminpåverkad bilist stoppad på motorvägen i Vasa

VASA I torsdags stoppades två misstänkta rattfyllerister i kvällstrafiken i Vasa. En av bilisterna stoppades på motorvägen efter att polisen mottagit uppgifter om ett fordon med osäker körstil. Det visade sig att bilisten saknade giltigt körkort och körde drogpåverkad.

Nyhetsbild
Inrikes

Hovrätten: Diskriminerande mot totalvägrare att Jehovas vittnen befrias från värnplikten

Helsingfors hovrätt konstaterade på fredagen att det är mot grundlagens diskrimineringsförbud att befria endast Jehovas vittnen från militär- och civiltjänstgöring. Hovrätten frigav en totalvägrare som dömts till fängelsestraff.

Mest läst senaste veckan