Under 2018 till 2021 satsar Svenska kulturfonden sex miljoner euro på projekt som leder till lust och förmåga att kommunicera.

Kulturfondens nya strategiska satsning heter Hallå! och går ut på att samla projektidéer som gör det lättare för andra språkgrupper att kommunicera på svenska och för svenskspråkiga att kommunicera på finska. Det kan handla om projekt inom konst, kultur, utbildning, forskning och medborgaraktivitet.

– Trots att vi i skolan under flera år läser det andra inhemska språket, känner många att kunskaperna inte räcker till. Varken på jobbet eller fritiden. Tyvärr saknas ofta förmågan, lusten eller tillfällen att använda det andra språket, säger Berndt-Johan Lindström, utbildningsombudsman vid Kulturfonden i ett pressmeddelande.

Kulturfonden beviljar totalt sex miljoner euro till projekt som främjar språkkunskaperna i svenska och finska, ökar samförståndet mellan språkgrupperna och betonar språkkunskaper som en framgångsfaktor.

– Hallå!-programmet finansieras längre tid än de flesta andra projekt. Dessutom bjuder vi på handledning och hjälp med verksamhetsplanering, kommunikation och utvärdering, säger Lindström.

Kulturfonden riktar sig också till finskspråkiga sökande.

– Via tusentals bidrag stöder vi varje år verksamhet som gör svenskan till ett levande språk i många olika sammanhang. Den här gången hoppas vi att också många finskspråkiga aktörer vänder sig till oss, säger Stefan Wallin, Kulturfondens styrelseordförande.

Ansökan är öppen under april månad på www.kulturfonden.fi.