|

Storsatsning på vindkraft – "Fler investeringsbeslut än någonsin"

Vindkraftverk i närheten av Malå i Sverige. Zoom
Foto: TT/Henrik Montgomery

Vindkraftverk i närheten av Malå i Sverige.

Just nu finns planer på nästan 700 fler vindkraftverk som kommer läggas till de 3500 som redan finns i Sverige, enligt siffror från Svensk vindenergi.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Förra året godkändes satsningar på vindkraft för över 200 miljoner euro i Sverige, rapporterar Ekot.

– Vi har aldrig sett så mycket investeringsbeslut som vi ser i dag, säger vd Charlotte Unger Larson till Ekot.

Energiöverenskommelsen, som träffades av fem av riksdagens åtta partier 2016 är en bidragande faktor till den höga investeringsviljan. Enligt den ska Sverige ha 100 procent förnybar el senast år 2040. I december beslutade även regeringen om en vindkraftspremie där kommuner som investerar i vindkraft kan få ekonomiskt stöd.

De närmsta fyra åren förväntas vindkraftsproduktionen öka med 60 procent. Men enligt Svensk vindenergi kommer numera mycket av kapitalet från utländska pensionsfonder och bolag.

– Här ser vi en förändring. 40 procent utländska investerare står bakom det som är i produktion i dag, medan det står 95 procent utländska investerare bakom de investeringsbeslut som finns i dag.

Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.

Lunch- och cateringföretaget Kesmo flyttar till ny adress – öppnar restaurang i Stenhaga

Stora mängder kan grillas samtidigt, förklarar Mikael Nabb.
Foto: Mikael Nybacka

Stora mängder kan grillas samtidigt, förklarar Mikael Nabb.

Kesmo lämnar Runsor för att öppna nytt i Stenhaga. En orsak till flytten är att i Stenhaga får Kesmo ett modern och ändamålsenligt lunch- och cateringkök.

Mest läst senaste veckan